04.02.2024
Телеканал NTD

Протести в Китаї вщухли, почалося масове тестування

Протести в Китаї вщухли, почалося масове тестування

Протести проти антикоронавірусних заходів, які у вихідні охопили майже весь Китай, трохи вщухли. У вівторок у..

Дата завантаження: 2024-05-04

video

Протести проти антикоронавірусних заходів, які у вихідні охопили майже весь Китай, трохи вщухли. У вівторок у Пекіні та Шанхаї відносно спокійно. Поновили масове тестування.

Але з розмов на вулицях столиці можна зрозуміти, що від суворих заходів утомилися всі.

[жителька Пекіна]:
«Можливо тому, що це довели до крайності, люди незадоволені. Думаю, для більшості епідемія стала частиною звичайного життя, тож краще було б трохи відкритися».

Тоді як інші країни навчаються жити з вірусом, комуністична влада КНР застосовує щодо нього політику «нуль терпимості». Вона закриває офіси, будинки та квартали, якщо виявляють навіть кілька випадків. Багато людей через це втратило роботу чи збанкрутувало.

Невдоволення наростало поступово, а поштовхом до небувалих масових протестів стала загибель десяти людей у ​​пожежі, яка спалахнула в багатоповерхівці у віддаленому регіоні Сіньцзян. Уважають, що люди не змогли вибратися саме через суворий карантин, хоча влада це й заперечує.

Водночас у всьому світі проходять акції солідарності з жителями материкового Китаю. Десятки людей зібрались у понеділок у Гонконгу. Приносять квіти та свічки.

[житель Гонконгу]:
«Я тут, бо не зовсім згоден із політикою материкового Китаю щодо COVID».

У Сіднеї близько 200 осіб зібралося біля ратуші. Акції влаштували також у Лондоні, Токіо та Вашингтоні.

Офіційний представник Білого дому з національної безпеки Джон Кірбі підтримав китайців.

[Джон Кірбі, представник Білого дому]:
«Наше послання мирним протестувальникам таке: людям мають надати право збиратися та мирно протестувати проти політики, законів чи диктату, з яким вони не згодні».

Зробив заяву й міністр закордонних справ Великої Британії.

[Джеймс Клеверлі, міністр закордонних справ Великої Британії]:
«Протести проти китайської влади бувають рідко, і коли вони відбуваються, я думаю, що світ має звернути на це увагу так само, як і влада КНР».

Китайський художник та дисидент Ай Вейвей сказав, що зараз китайці дедалі більше бачать різницю між умовами вдома та в інших країнах.

[Ай Вейвей, китайський дисидент]:
«Проходить чемпіонат світу з футболу, тож китайці перед телевізорами бачать, як люди поводяться за межами Китаю, і це викликає у них заздрість. Багато хто запитує, чому ми навіть не можемо вийти за двері? Щодня вони мають проходити тести. Іноді двічі на день. Вони тестують на COVID тварин, риб, траву. Безумство».

Водночас влада КНР заявляє, що поки не збирається відмовлятися від суворих заходів, бо випадків зараження стає дедалі більше.
Коротке посилання на цю сторінку:

Протести в Китаї вщухли, почалося масове тестуванняПравоцентрист Александр Стубб переміг на президентських виборах у ФінляндіїДострокові вибори в Португалії: соціалісти вперше з 2015 року втратили більшістьВлада Азербайджану зносить будівлю колишнього карабаського парламентуПожежа в будівлі старої фондової біржі Копенгагена нагадала трагедію з Нотр-ДамомВсесвітня продовольча програма ООН закликає рішуче відреагувати на гуманітарну кризу в ГаїтіЄС запроваджує перший пакет санкцій проти китайських компанійТайванські рятувальники шукають 18 зниклих безвісти після землетрусуПетропавловськ, що в Казахстані, частково затоплений, тисячі людей евакуйовано

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: