03.08.2024
Телеканал NTD

Жертовний ягуар та морські зірки: нове відкриття зробили в Темпло Майор у Мексиці

Жертовний ягуар та морські зірки: нове відкриття зробили в Темпло Майор у Мексиці

Це нова знахідка мексиканських археологів. Прямо в центрі Мехіко під землею вони виявили ритуальні підношення ацтеків...

Дата завантаження: 2024-05-03

video

Це нова знахідка мексиканських археологів. Прямо в центрі Мехіко під землею вони виявили ритуальні підношення ацтеків. Розкопки проходять у Темпло Майор — комплексі культових споруд, що в столиці держави ацтеків Теночтітлані.

Науковці знайшли три камери. Одну вже розкрили. У ній лежать останки жертовного ягуара. Також усюди розкладено десятки морських зірок та коралів.

[Леонардо Лопес Лухан, археолог]:
«Ацтеки приносили в жертву грізних хижаків. Їх одягали як воїнів, надівали на них зброю, військові відзнаки. Потім їх ховали, проводячи великі публічні церемонії, на яких були, мабуть, тисячі людей».

На думку археологів, церемонії були не лише релігійним культом, а й демонстрацією військової сили. Ацтеки підкорювали сусідні держави та обкладали їх даниною.

Жертовне поховання датують приблизно XV століттям. Тоді панував імператор Авіцотль, який значно розширив межі Теночтітлана. Він помер у 1502 році, і його тіло спалили на багатті. Археологи поки не знайшли прах імператора, як, утім, не виявили й жодного царського поховання в Темпло Майор. Однак вони сподіваються, що цього разу пощастить більше.

[Леонардо Лопес Лухан, археолог]:
«Ми розуміємо, що під останками ягуара є щось дуже важливе. Що це може бути? Не знаю. Можливо, маска, коштовність чи урна з прахом, яку ми шукаємо, а можливо, і щось інше. Але, безперечно, ягуар захищає цей предмет. І, діставшись до нього, ми розкриємо цю таємницю».

Найближчими тижнями науковці розкриють дві інші камери. А ось дізнатися, що під останками жертовного ягуара, можна буде лише за рік. Розкопки — процес повільний та відповідальний.

[Мігель Баес, археолог]:
«Кожен із 4000 знайдених предметів залишено з певної причини. Тому ми не можемо просто щось забрати, не отримавши всіх даних про кожен предмет».

Місто-державу Теночтітлан було засновано в 1325 році. Через 200 років після цього його зруйнували іспанські конкістадори й ацтекська імперія припинила існувати.
Коротке посилання на цю сторінку:

Жертовний ягуар та морські зірки: нове відкриття зробили в Темпло Майор у МексиціЛичинки коралів збирають біля берегів Таїланду, щоб урятувати рифиНовий тривожний рекорд: температура океану в лютому досягла абсолютного максимуму«Іншопланетна лихоманка» стимулює перуанських мисливців за старовиноюЯк співають кити: данські вчені виявили спеціальний органЧи можна забезпечити Землю дешевою сонячною енергією з космосуБерезень 2024 став найспекотнішим в історіїСтимулятор для мозку — новий засіб проти депресіїВ ОАЕ знайшли золоті монети віком 2000 років«Скелет панди»: новий вид незвичайної морської істоти відкрили в Японії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: