18.09.2024
Телеканал NTD

Ескімоси Ньюфаундленду вимірюють товщину льоду за допомогою сучасних технологій

Ескімоси Ньюфаундленду вимірюють товщину льоду за допомогою сучасних технологій

Рекс Голвелл провів усе життя на льоду. Щозими море біля узбережжя острова Ньюфаундленд замерзає. На ньому..

Дата завантаження: 2024-05-18

video

Рекс Голвелл провів усе життя на льоду. Щозими море біля узбережжя острова Ньюфаундленд замерзає. На ньому місцеві ескімоси рибалять, а ще ловлять морських котиків. Цього Рекс навчився в діда й батька. Спочатку їздив на лід на собачих упряжках. Тепер бере снігохід.

Утім, зміна клімату вносить корективи.

[Рекс Голвелл, житель Ньюфаундленду]:
«Люди не можуть спуститися на морський лід, дотримуватися традицій і зберегти своє культурне життя».

Тепер у всьому світі посухи тривають довше, а теплові хвилі, повені та шторми стають сильнішими. Місцевій народності інуїтів доводиться пристосовуватися.

Тепер вони збирають інформацію про стан льоду за допомогою певної програми. Тобто не просто об’їжджають територію, а ще й розставляють електромагнітні датчики, які показують товщину крижаного покриву в спеціальному застосунку. Завдяки цій інформації можна прокласти маршрут.

[Рекс Голвелл, житель Ньюфаундленду]:
«Доступ до даних на телефоні не замінює їхніх традиційних знань. Це просто новий інструмент, який є в задній кишені й допомагає безпечно пересуватися по морському льоду».

Програма вимірювання включає два механізми. Перший — це буйки заввишки майже три метри. Їх вставляють в отвори, пробурені в морському льоду, на початку сезону.

Друга частина — електромагнітний датчик, який щотижня на санях провозять місцевістю.

Цією технологією вже зацікавилися люди, що живуть біля прісноводних річок та озер Канади. Вона також актуальна для Швеції, Фінляндії, Ісландії та Англії.
Коротке посилання на цю сторінку:

Ескімоси Ньюфаундленду вимірюють товщину льоду за допомогою сучасних технологійЧи можна забезпечити Землю дешевою сонячною енергією з космосу«Скелет панди»: новий вид незвичайної морської істоти відкрили в ЯпоніїДослідження: собаки розуміють більше, ніж ми думалиГреко-іллірійський шолом віком 2500 років знайшли в ХорватіїНова лінійка iPad від Apple: чип M4 та екран OLEDІмператорські пінгвіни під загрозою: льоду дедалі меншеЕкіпаж МКС поділився враженнями від перебування на орбіті ЗемліПриватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працюєАстрономи знайшли найяскравіший об’єкт у Всесвіті з чорною дірою в центрі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: