19.11.2024
Телеканал NTD

Морські городи стають дедалі популярнішими серед данців

Морські городи стають дедалі популярнішими серед данців

Цей старий човен іде по хвилях Північного моря в пошуках їжі. Але команда не збирається ловити..

Дата завантаження: 2024-05-19

video

Цей старий човен іде по хвилях Північного моря в пошуках їжі. Але команда не збирається ловити рибу. Натомість вона перевіряє рясний урожай, що дозріває в данських водах.

[Бернт К’єр Соренсен, голова морської ферми]:
«Ми перебуваємо на нашій ділянці. Територію позначено жовтими стовпами з усіх боків. Маємо блакитні мідії і всілякі водорості».

Це своєрідний город, лише у відкритому морі. Його заснували у 2015 році. Він один із найбільших таких у Данії. На фермі працює коло 85 місцевих жителів. Кожен оплачує річний абонемент — 65 доларів США.

[Бернт К’єр Соренсен, голова морської ферми]:
«Громада вирощує мідії і морські водорості для власного використання. Ми нічого не продаємо й не розповсюджуємо. Ми просто виробляємо їх для себе і членів наших сімей. Можна прийти й узяти стільки мідій, скільки захочеш».

Працівники ферми збираються раз на місяць, щоб перевірити врожай. Сьогодні якраз така зустріч. Для всіх приготували суп із мідій. Але поодинці кожен приходить значно частіше.

[робітниця ферми]:
«Я, напевно, проходжу тут двічі на день і часто запитую, що на вечерю. Зазвичай беру щось для собаки й пакет мідій, а потім іду додому готувати».

Водночас таке господарство сприяє екології, адже мідії добре очищають воду. Сьогодні це дуже актуально, бо моря дедалі більше забруднюються. Наприклад, до Балтійського з полів потрапляє багато стічних вод, які містять пестициди.

Протяжність берегової лінії Данії — понад 8000 км. Не дивно, що морські городи стають дедалі популярнішими. Сьогодні їх у країні існує коло 20.
Коротке посилання на цю сторінку:

Морські городи стають дедалі популярнішими серед данцівМарокко: лазні закриті, води немаєШістьох арештовано й трьох розшукують у справі про найбільше в історії Канади викрадення золотаНапередодні Великодня ціни на какао стали просто шаленимиВеличезне джерело природного водню знайшли в албанській шахтіКонфіскованій зброї знайшли мирне застосування в ПеруЯк угорці повертаються до сільського життяУ Південній Кореї лікарів-протестувальників збираються віддати під судДедалі частіші повені в Бразилії можуть створити хвилю кліматичної міграціїТисячі лікарів у Південній Кореї звільняються на знак протесту

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: