16.04.2024
Телеканал NTD

Ручна вишивка стала родзинкою модного ліванського бренду

Ручна вишивка стала родзинкою модного ліванського бренду

Політ птахів на тлі ажурного лісу. Ліванський модний бренд використовує традиційну вишивку для прикрашання святкового вбрання...

Дата завантаження: 2024-05-16

video

Політ птахів на тлі ажурного лісу. Ліванський модний бренд використовує традиційну вишивку для прикрашання святкового вбрання. Такі візерунки народжувались у фантазіях друзьких жінок із Шуфа.

Дизайнер Салім Аззам виріс у цьому регіоні. Нині намагається зберегти культурну спадщину рідних місць. Для цього запросив до ательє вишивальниць. Усю роботу виконують вручну.

[Салім Аззам, модельєр]:
«Жінки виходили заміж і народжували дітей, а це ремесло було для них чудовим способом самовираження».

До кожної життєвої події призначені свої візерунки. Так весільне вбрання відрізняється від повсякденного. Усі мотиви натхнені природою й філософськими роздумами.

[Сара, вишивальниця]:

«У вишивці цінна праця. Вишивати стомливо, проте, бачачи результати роботи, розумієш: це того варте. Це нагадує мені про бабусю і прабабусю».

До вишивальниць приєдналася й мама дизайнера. Як і багато друзьких жінок, вона освоїла це ремесло в юності.

[Наджва Аззам, вишивальниця]:
«Я навчилася вишивати, коли готувала свій посаг. У мене все збереглося, усе дуже гарне. Ми вишивали вручну».

У багатьох вишивальниць чоловіки втратили роботу під час пандемії. Нині ж це ремесло допомагає прогодувати сім’ю.

Жінки працюють годинами. Кажуть, вишивання схоже на медитацію: допомагає зберігати умиротворення й виробляти терпіння.
Коротке посилання на цю сторінку:

Ручна вишивка стала родзинкою модного ліванського брендуНайвідоміший храм Камбоджі хоче повернути колишню кількість туристівВиставка забутих жінок-художниць проходить у Лондоні«Сарджент і мода»: по-новому подивитися на картини портретиста пропонують у ЛондоніВиставки, присвячені кактусам та квітковому дизайну, відкрилися в музеї Іва Сен-Лорана в МарракешіВісім унікальних годинників Міхаеля Шумахера виставлять на аукціонУ сади Версаля повертається фонтан «Колісниця Аполлона»Вигадливе та дивовижне керамічне мистецтво показали в ЛондоніРаніше втрачену гітару Джона Леннона виставлять на аукціонУ Болівії ламам, альпакам та вікуньям присвятили фестиваль

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: