17.10.2024
Телеканал NTD

Таємниці створення картини «Молочниця» Яна Вермера дізналися нідерландські експерти

Таємниці створення картини «Молочниця» Яна Вермера дізналися нідерландські експерти

Картина «Молочниця» пензля Яна Вермера — одна з найвідоміших в амстердамському Рейксмузеї. А недавно фахівці «зазирнули»..

Дата завантаження: 2024-05-17

video

Картина «Молочниця» пензля Яна Вермера — одна з найвідоміших в амстердамському Рейксмузеї. А недавно фахівці «зазирнули» під шари фарби й дізналися, що початковий задум голландського художника був іншим.

[Тако Діббітс, директор музею]:
«За куховаркою, що наливає молоко, біла стіна. Але спочатку на ній були полиці з глеками, а тепер ми їх не бачимо. Біля ніг стояв великий кошик, який називають дровницею».

У лютому наступного року «Молочниця» стане експонатом унікальної виставки в Рейксмузеї. Вона міститиме 27 робіт Вермера. Такої експозиції раніше ніколи не було. Художник за все життя створив 35 картин.

[Тако Діббітс, директор музею]:
«Його картини випромінюють простоту і спокій, вони наповнені яскравими барвами. Гадаю, чари стилю Вермера в тому, що ці зображення зачаровують глядача. Виникає відчуття, ніби перебуваєш у кімнаті поруч із героєм картини й дивишся прямо на нього. Картина наче жива».

Три картини голландського майстра надасть приватний нью-йоркський музей Колекція Фріка. Їх купили понад сто років тому, і вони ніколи не покидали музею. Виняток зробили, бо зараз будівлю ремонтують.

Ян Вермер — один із найвидатніших художників золотої доби голландського живопису, який припав на XVII століття. Вермер — майстер жанрового портрета й побутового живопису. Ще за життя митець отримував добрі гроші за свої картини. Замовниками були його покровителі-меценати. Вермера також уважали експертом-мистецтвознавцем. Учнів художник не мав.
Коротке посилання на цю сторінку:

Таємниці створення картини «Молочниця» Яна Вермера дізналися нідерландські експертиНадихнула наука та природа: 17 незвичайних скульптур розмістили в Садах К’ю в ЛондоніШанувальники «мерседесів»: пам’ятник німецькому авто роблять у хорватському містіФестиваль «Звуки цвітіння» починається в Ботанічних садах К’ю в ЛондоніНародну музику шоро в Бразилії визнали культурною спадщиноюБалабан — душа музичної культури АзербайджануНаціональний балет Грузії приїхав з танцювальною програмою до Боснії і ГерцеговиниГодинник, який може точно йти 45 млн років, показали на виставці в ЖеневіПрогулянка найромантичнішим садом світуУ Болівії ламам, альпакам та вікуньям присвятили фестиваль

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: