16.11.2024
Телеканал NTD

Мальдіви дедалі більше забруднюються пластиком, який приносить океан

Мальдіви дедалі більше забруднюються пластиком, який приносить океан

Мальдіви часто називають райськими островами. Але сьогодні це так лише наполовину. Мальовничі пляжі атола дедалі більше..

Дата завантаження: 2024-05-16

video

Мальдіви часто називають райськими островами. Але сьогодні це так лише наполовину.

Мальовничі пляжі атола дедалі більше засмічують пластикові відходи, які приносить океан. А викидають їх жителі інших частин світу.

На одному з найвіддаленіших островів Мальдівів місцеві жителі регулярно збираються на суботники. Їхній улов — тонни одноразового пластику.

Староста острова каже, що людям набридло це робити.

[Ісмаїл Рафік, староста острова]:
«Хай де б ви жили, будь ласка, перестаньте викидати пластик, перестаньте викидати відходи й будьте відповідальними, розвивайте “зелений” спосіб життя. Якщо ми погано ставимося до довкілля, воно нам помститься».

Але проблема лежить не лише на поверхні суші. Староста острова вважає, що головна загроза — мікропластик в океані. Його їсть риба та інші морські жителі. А потім він потрапляє в харчовий ланцюжок і опиняється в шлунку людей.

[Ісмаїл Рафік, староста острова]:
«Нам дуже важливо допомогти людям змінити їхній спосіб життя. Тож, надіємося, вони перестануть викидати пластик в океан. Ми надіємося, що вони зменшать чи припинять використання одноразового пластику».

Яку загрозу становить пластик для екосистеми океану, до кінця не вивчили.

[Катерина Паборцава, біохімік]:
«Чи залишається мікропластик у тілах жителів моря? Чи виділяє він певні токсичні сполуки, які потім шкодять організмам? Чи акумулюються токсичні сполуки, просуваючись угору харчовим ланцюжком?»

Водночас прибрати великий пластик нескладно. Значно важче впоратися з мікроскопічним. Науковці вважають, що видалити той, що вже потрапив до океану, неможливо. Люди можуть лише більше не викидати нові відходи.

На Мальдівах серйозно ставляться до проблеми. Крім прибирання, місцеві жителі також поступово замінюють одноразовий пластик склом.
Коротке посилання на цю сторінку:

Мальдіви дедалі більше забруднюються пластиком, який приносить океанДруга найбільша в історії Техасу пожежа знищує будинкиДубайський стартап робить столове приладдя з пшеничної соломиПрезидент Південної Кореї закликав лікарів-страйкарів шукати компромісСтолиця В’єтнаму очолила список міст із найбруднішим повітрямПогорільці в Чилі відновлюють своє житлоЧасті землетруси тримають у страху жителів столиці Мексики19 000 голів худоби на борту: скандальне судно прибуло до ІракуКенійська компанія рятує природу від електронного непотребу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: