04.07.2024
Телеканал NTD

Одна з найбільших вітрових електростанцій запрацювала в Нідерландах

Одна з найбільших вітрових електростанцій запрацювала в Нідерландах

Одна з найбільших у Нідерландах вітряних електростанцій відкрилася у місті Зеволде. Вона зможе забезпечувати електроенергією 300..

Дата завантаження: 2024-05-04

video

Одна з найбільших у Нідерландах вітряних електростанцій відкрилася у місті Зеволде. Вона зможе забезпечувати електроенергією 300 тисяч будинків.

Унікальність її в тому, що більшість фермерів та інших жителів невеликого містечка, що за 50 кілометрів від Амстердама, стали акціонерами проєкту.

Такої підтримки вдалося досягти, бо людям дозволили інвестувати в будівництво незалежно від того, чи розміщена турбіна на землі, якою вони володіють.

[Сьюрд Сібюрг Сьюрдсма, генеральний менеджер проєкту]:
«Кожен зміг стати акціонером вітряної електростанції Зеволде. Понад 90 % усіх жителів цієї області стали акціонерами проєкту».

Останніми роками в Нідерландах дедалі більше людей виступає проти вітряних турбін. Вони кажуть, що ті шумлять і псують краєвид.

[Регіна де Гроот, інвестор]:
«Люди іноді незадоволені вітряними турбінами. Але якщо вітряні турбіни належать усім нам і кожному це вигідно, то я гадаю, що люди дивитимуться на це позитивніше».

Нідерланди відстають від більшості європейських країн у галузі «зеленої» енергії. У 2021 році на відновлювані джерела припадало лише 12 % споживання.

Однак попри мінімальну державну підтримку, зараз відбувається активний розвиток. Виникає багато проєктів будівництва вітряних турбін у морі. Також створюють сонячні електростанції і ТЕС, що працюють на водневому паливі.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: