25.08.2024
Телеканал NTD

Безпілотний електробус пустять дорогами Турина

Безпілотний електробус пустять дорогами Турина

Безпілотний автобус на електротязі виїхав на вулиці італійського Турина. Пасажирів поки що немає. Шатл їздить у..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Безпілотний автобус на електротязі виїхав на вулиці італійського Турина. Пасажирів поки що немає. Шатл їздить у тестовому режимі. Усі процеси відстежує програміст. Його завдання — «ознайомити» безпілотник із новим містом.

Автономний транспортний засіб розробив французький стартап. Автобус обладнано датчиками п’яти різних типів. Вони допомагають розпізнавати перешкоди, дорожні знаки й сигнали світлофорів.

[Томас Саплана, працівник компанії ― розробника автономного шатла]:
«Він має GPS, як і звичайна машина, але точніший. Також є кілька датчиків: тут і тут. Ми створюємо 3D-мапу всіх вулиць, щоби шатл міг визначити, де перебуває».

Бортовий комп’ютер автобуса здатний ухвалювати нестандартні рішення в разі аварійної ситуації. Наприклад, шатл може перетнути суцільну лінію, щоб уникнути зіткнення.

Довжина електробуса — коло п’яти метрів, ширина — два. Найбільша швидкість 25 кілометрів за годину. Запас ходу — дев’ять годин. Шатл здатен перевозити до 14 пасажирів.

Забронювати поїздку можна через мобільний додаток. Послуга поки безплатна.

Кілька років тому такий самий автобус тестували в італійському місті Мерано.

Багато виробників вважають самокеровані машини транспортом майбутнього. Нині у світі є понад 100 тисяч безпілотних автомобілів. На думку експертів, до 2035 року в обігу буде коло 50 мільйонів таких машин.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: