25.08.2024
Телеканал NTD

Болівійські мініелектрокари виходять на ринок Латинської Америки

Болівійські мініелектрокари виходять на ринок Латинської Америки

Такі крихітні тримісні електрокари робить болівійський стартап. Машина розганяється до 55 кілометрів за годину. Запас ходу..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Такі крихітні тримісні електрокари робить болівійський стартап. Машина розганяється до 55 кілометрів за годину. Запас ходу — 55 кілометрів. Заряджається від побутової розетки.

Такі машини разів у десять дешевші за «теслу». Коштують від шести до восьми тисяч доларів. Власники стартапу мають надію, що їхнє творіння завоює ринок електрокарів Латинської Америки.

[Хосе Карлос Маркес, співвласник компанії ― виробника мініелектрокарів]:
«Зазвичай, коли чують слово «електромобіль», люди думають про “теслу”. Але це те ж саме, що думати, ніби всі бензинові авто — “бе-ем-ве” або “мерседеси”. Як і “тесла” вони чудові. Ми всі такі хочемо. Але в латиноамериканській реальності цього навряд чи можна досягти».

За два з половиною роки стартап збудував коло 400 електромобілів. У цих авто покупці цінують можливість заощадити на заправлянні.

[власниця електромобіля]:

«За місяць на заряджання йде близько десяти доларів США. Іноді їжджу до іншого міста. Машиною користуюся щодня та постійно заряджаю. Виходить економніше, ніж з машиною з бензиновим двигуном. Наприклад, моя мама витрачає за тиждень стільки, скільки я за місяць».

Власники стартапу хочуть знизити ціну електромобіля й таким чином привабити більше покупців. Для цього потрібні батареї місцевого виробництва, а не імпортні. Болівія має великі родовища літію. Однак без іноземних інвестицій країна не зможе створити велику видобувну інфраструктуру.

Нинішній президент Луїс Арсе планує налагодити виробництво до 2025 року. Однак навіть його союзники вважають, що країна зможе видобувати великі обсяги літію не раніше, ніж за вісім років.

Під питанням і те, чи зможе Болівія сама виготовляти акумулятори. Адже для цього, крім літію, потрібен нікель та кобальт, які країна імпортує.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: