26.12.2024
Телеканал NTD

Робот допомагає знаходити суперводорості, які замінять їжу та пластик

Робот допомагає знаходити суперводорості, які замінять їжу та пластик

Цей робот допомагає адаптуватися до зміни клімату. Його завдання — сканувати зразки водоростей та аналізувати їхні..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Цей робот допомагає адаптуватися до зміни клімату. Його завдання — сканувати зразки водоростей та аналізувати їхні властивості. Деякі їхні види можуть поглинати CO2 з атмосфери.

Дослідження проводять науковці Сіднейського технологічного університету. Вони хочуть знайти так звані суперводорості, які також можна використовувати в промисловості. З них можна буде виготовляти волокна для тканин, біопластик для будматеріалів та сировину для харчової промисловості.

Так CO2, який поглинають рослини, затримуватиметься всередині виробів на багато років.

[Пітер Ральф, біолог]:
«Ми можемо поміщати CO2 у будівельні продукти, у панелі для стін, килими, усілякі матеріали, які утримуватимуть CO2 від попадання до атмосфери десятиліттями. Це наше майбутнє».

Шукає водорості спеціальний апарат. Він працює значно швидше, ніж людина. Якщо раніше для визначення особливостей одного штаму водоростей йшло коло шести місяців ручної роботи, то тепер потрібен лише тиждень.

[Едді Кастович, розробник]:
«Цей робот за рік виконує річний обсяг роботи 20 вчених. І дає людям змогу більше зосередитися на складній творчій науковій роботі».

Система складається з резервуарів, де створено ідеальні умови для розмноження водоростей. Між ними рухається запрограмований робот-маніпулятор, який бере зразки й робить аналізи. Потім одержані результати досліджують науковці.

[Пітер Ральф, біолог]:
«Компаніям різних галузей треба до шести місяців, щоб знайти потрібний вид водоростей. А ми зможемо робити це швидше».

Крихітні водні рослини можуть вбирати CO2 в 40 разів ефективніше, ніж дерева.

Науковці впевнені, що з водоростей можна буде робити пластик, будматеріали, медикаменти та їжу для людей і тварин.

Нагадаємо, що 8 червня відзначають Всесвітній день океанів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Робот допомагає знаходити суперводорості, які замінять їжу та пластикЯк голодні калани допомагають урятувати берегову лінію американського штату КаліфорніяКонфіскованій зброї знайшли мирне застосування в ПеруТуніський фермер сіє пшеницю старих сортів, сподіваючись урятувати сільське господарствоСтрілянина в техаській церкві: на зброї стрільця була наклейка «Палестина»19 000 голів худоби на борту: скандальне судно прибуло до ІракуТуристи закликають дати спокій принцесі Кейт після того, як її помітили у ВіндзоріНацгвардія допоможе стримати зростання злочинності в метро Нью-ЙоркаМер Венеції пояснив, чому відвідування історичної частини міста стане платнимЗаборону на табори безпритульних хочуть розширити на всю Каліфорнію

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: