27.11.2024
Телеканал NTD

Купання за -17 градусів: київські «моржі» не поступаються традиціями

Купання за -17 градусів: київські «моржі» не поступаються традиціями

Купання в холодній воді на Водохреще вже стало традицією. Цього дня сотні відважних українців у всій..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Купання в холодній воді на Водохреще вже стало традицією. Цього дня сотні відважних українців у всій країні кидають виклик крижаній воді річок і озер.

Це християнське свято знаменує собою хрещення Ісуса Христа в річці Йордан.

Люди занурюються в ополонки, вірячи, що холодна вода може їх зцілити й змити гріхи.

[учасник купання]:
«По-перше, це свято здорового духу, і здоров’я перш за все. По-друге, це гарний настрій, різдвяний настрій, тому що Хрещення — це продовження новорічних різдвяних свят. І, по-третє, це виховання себе».

Температура повітря сьогодні -17 градусів Цельсія.

[учасник купання]:
«Це здоров’я. Те, що треба. Це завжди дає настрій, бадьорість, заряд на весь рік».

Але деякі кияни занурюються в крижану воду не лише на Водохреще. Наприклад, члени клубу «Нептун» це роблять регулярно впродовж багатьох років.

[Людмила Тимощук, член клубу «Нептун»]:
«Це здоров’я, це насолода, це якийсь зв’язок із природою, це очищення, обмивання, це чудовий настрій, це чудове самопочуття. Усе прекрасно для тіла, для душі, для здоров’я».

На кожне заняття збирається від 10 до 15 осіб. Вони проходять кілька разів на тиждень. Голова клубу Роман купається в крижаній воді ось уже 43 роки. Він каже, що популярність таких занурень зростає.

[Роман Тимовчак, голова клубу «Нептун»]:
«У клубі “Нептун” було понад 200 осіб, потім 300 було. Моржування було поетапне. Спочатку був бум у 60-х роках, потім у 75-му, потім у 90-х і тепер знову відроджується».

Лікар Наталя Носко підтверджує, що плавання в холодній воді корисне для здоров’я.

[Наталія Носко, лікар]:
«Для людини, яка постійно загартовується, користь у тому, що нервова й серцево-судинна системи постійно тренуються, й організм знає, що буває і тепло, і холодно, і сухо, і мокро. Тоді людина загалом міцніша й добре переносить хвороби й стресові ситуації».

Проте лікар попереджає, що таке купання може бути небезпечним для непідготовлених.
Коротке посилання на цю сторінку:

Купання за -17 градусів: київські «моржі» не поступаються традиціямиШтат США Нью-Джерсі сподівається вийти на ринок кленового сиропу19 000 голів худоби на борту: скандальне судно прибуло до ІракуУ принцеси Кейт — рак, британці приголомшеніКонфіскованій зброї знайшли мирне застосування в ПеруЛікарям, що страйкують у Південній Кореї, поставили вимогу до березня повернутися на роботуЯк кавові фермери допомагають Панамському каналуЯрмарок колекційних іграшок: як сотні фунтів віддають за «старий пластик»Немає джерел: через забруднення іракці змушені купувати питну водуМер Венеції пояснив, чому відвідування історичної частини міста стане платним

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: