23.01.2024
Телеканал NTD

Референдум у Молдові завершився перемогою прихильників євроінтеграції

Референдум у Молдові завершився перемогою прихильників євроінтеграції

У Молдові відбувся перший тур президентських виборів та референдум щодо закріплення в конституції курсу на євроінтеграцію...

Дата завантаження: 2024-10-22

video
play-sharp-fill

У Молдові відбувся перший тур президентських виборів та референдум щодо закріплення в конституції курсу на євроінтеграцію.

У другий тур вийшов проєвропейський кандидат і чинний президент Мая Санду та колишній генпрокурор соціаліст Александр Стояногло. Санду набрала понад 42 % голосів, а Стояногло — 26 %.

Водночас у референдумі розрив виявився мінімальним. За євроінтеграцію проголосувало понад 50 % виборців, а проти — більш як 49 %.

За результатами підрахунку приблизно 90 % голосів розрив між прихильниками та противниками проєвропейського курсу становив лише дві десяті відсотка. Проте останні бюлетені надійшли із закордонних дільниць. Там громадяни Молдови переважно підтримують вступ до ЄС, тому розрив збільшився до семи десятих відсотка.

Водночас Санду оголосила про ворожий вплив на вибори ззовні. Вона заявила, що злочинні угруповання хотіли купити 300 тисяч голосів. Єврокомісія звинуватила у втручанні у вибори Росію.

Зазначимо, що основний суперник Санду експрезидент Ігор Додон у 2022 році потрапив під слідство за звинуваченнями в корупції. Александру Стоянгло також висунули аналогічні звинувачення. У зв’язку з цим у 2023 році його усунули з посади генпрокурора Молдови. Указ підписала Мая Санду.
Коротке посилання на цю сторінку:

Референдум у Молдові завершився перемогою прихильників євроінтеграціїНімеччина через напади з ножем посилить закони про зброю та імміграціюВенесуельці збираються біля в’язниць, щоб дізнатися про долю арештованих родичівПрезидент Бангладеш розпустив парламентКитайським прикордонникам установили квоти на депортацію північнокорейських утікачівПакистан вимагатиме від китайських ТЕС перейти на місцеве вугілляТисячі бойовиків «Хезболли» поранено після одночасного вибуху пейджерівКанада вислала індійських дипломатів, уважаючи їх причетними до вбивства лідера сикхівРаптові повені в Ємені: десятки загиблихНайбільше за 1000 років лихо: сім’я втратила все через ураган «Гелен»
Hide picture

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: