28.07.2024
Телеканал NTD

Ракетний удар із боку Ірану — Ірак відкликав посла

Ракетний удар із боку Ірану — Ірак відкликав посла

Іракські курди вийшли на протест після того, як іранська ракета вразила цілі на півночі Іраку. Ця..

Дата завантаження: 2024-04-28

video

Іракські курди вийшли на протест після того, як іранська ракета вразила цілі на півночі Іраку.

Ця атака спричинила незвичайне протистояння між сусідами та союзниками.

Тегеран наполягає, що удар був спрямований на усунення загроз із боку ізраїльських шпигунів. Але Багдад у відповідь відкликав свого посла та викликав іранського диппредставника для пояснень.

Міністерство закордонних справ Іраку заявило, що вживе всіх заходів для захисту свого суверенітету. А Іран каже, що поважає територіальну цілісність інших країн, але це було його «законне право на захист національної безпеки».

Унаслідок першого прямого воєнного удару Ірану в регіоні, пов’язаного з війною в Секторі Гази, кілька мирних жителів Іраку загинули, ще кілька дістали поранення.

Державні медіа повідомили, що Корпус вартових ісламської революції завдав удару по так званому ізраїльському розвідувальному центру. Він нібито був у Курдистані, напівавтономному регіоні Іраку, біля консульства США.

Водночас прем’єр-міністр Іракського Курдистану виступив на Всесвітньому економічному форумі в Давосі.

[Масрур Барзані, прем’єр-міністр Іракського Курдистану]:

«Ми не беремо участі в цьому конфлікті, ми не знаємо, чому Іран уживає заходів у відповідь проти цивільного населення Курдистану, особливо в Ербілі. Ми не маємо ворожості до жодного з наших сусідів, особливо до Ірану».

Цей інцидент посилив занепокоєння щодо розширення та погіршення нестабільності на Близькому Сході. Війна між Ізраїлем та ХАМАСом, що почалася 7 жовтня, призвела до того, що до конфлікту долучилися союзники Ірану з Лівану, Сирії, Іраку та Ємену.

Також є побоювання, що ареною регіонального конфлікту може стати Ірак. Так, із 7 жовтня на американські війська в Іраку здійснили десятки нападів. У відповідь США завдали ударів по угрупованнях бойовиків, які пов’язані з Іраном, але формально входять до складу сил безпеки Іраку.

Іран, який підтримує ХАМАС у війні з Ізраїлем, звинувачує США в підтримці, як він називає, ізраїльських злочинів у Секторі Гази. Вашингтон каже, що підтримує Ізраїль у його воєнній операції, проте стурбований кількістю вбитих мирних жителів в анклаві.
Коротке посилання на цю сторінку:

Ракетний удар із боку Ірану — Ірак відкликав послаДострокові вибори в Португалії: соціалісти вперше з 2015 року втратили більшістьНа АЕС «Фукусіма-1» стався витік радіоактивної водиСлухання щодо БАПОРу: у Конгресі США агентство назвали «шоу жахів»Ізраїль звинуватив Туреччину в тому, що вона стала на бік ХАМАСуАдміністрація Байдена скасувала послаблення нафтових санкцій щодо ВенесуелиГаїтяни шукають захисту від банд біля поліційних дільницьКонгрес США ухвалив закон, який може заборонити тіктокСША заступилися за Філіппіни після їхнього зіткнення з КитаємЗакон ухвалили: Велика Британія почне висилати нелегальних емігрантів до Руанди

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: