19.10.2024
Телеканал NTD

Китайський правозахисник уперше за п’ять років обіймає дружину й сина

Китайський правозахисник уперше за п'ять років обіймає дружину й сина

Китайський адвокат-правозахисник Ван Цюаньчжан 27 квітня возз'єднався з дружиною й сином. Він їх обійняв уперше, відколи..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Китайський адвокат-правозахисник Ван Цюаньчжан 27 квітня возз’єднався з дружиною й сином. Він їх обійняв уперше, відколи його схопили в серпні 2015 року.

П’ять років тому Ван опинився серед понад 200 адвокатів та активістів із прав людини, яких затримали під час масових облав. Відтоді йому не дозволяли бачитися з рідними.

Правозахисник вийшов із в’язниці цього місяця, але якийсь час поліція не дозволяла йому поїхати в Пекін до своєї сім’ї.

Тримаючи чоловіка за руку, дружина Вана сказала, що почувається як уві сні.

Усі роки розлуки жінка невпинно домагалася визволення чоловіка. Вона провела 100-кілометровий марш протесту з Пекіна до Тяньцзіня, де утримували Вана. Разом із дружинами інших правозахисників вона поголила голову на знак протесту проти жорстокого поводження з адвокатами в тюрмах. А ще майже щотижня подавала апеляцію до Верховного народного суду КНР.

Офіційний вердикт китайський суд ухвалив торік наприкінці січня. Ван Цюаньчжана визнали винним у підбурюванні до повалення державного ладу. Такий вирок комуністична влада Китаю нерідко застосовує щодо дисидентів і неугодних.

Міжнародна організація Amnesty International назвала ув’язнення правозахисника повною несправедливістю.

Ван Цюаньчжан відомий тим, що захищав у судах права переслідуваних компартією груп населення. Серед них громадські активісти, а також прихильники мирної духовної практики Фалуньгун.
Коротке посилання на цю сторінку:

Китайський правозахисник уперше за п’ять років обіймає дружину й синаАмериканський штат Аризона розглядає законопроєкт проти насильницького вирізання органів у КитаїТайвань відігнав катер берегової охорони КНР від своїх островів ЦзіньменьСуд Гонконгу вирішив ліквідувати китайського будівельного гіганта EvergrandeГонконгу загрожує новий закон про нацбезпеку — ще жорсткішийАвстралію «вразив» смертний вирок для австралійського блогера в КитаїЧому молоді китайці стали рідше купувати предмети розкошіТибетці звинуватили Китай у шпигунстві за тибетською діаспороюГонконг посилив закон про нацбезпекуКитай обурений санкціями, запровадженими через війну в Україні

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: