18.07.2024
Телеканал NTD

Масова загибель морських їжаків у Червоному морі поставила під загрозу коралові рифи

Масова загибель морських їжаків у Червоному морі поставила під загрозу коралові рифи

У затоці Акаба повністю зникли морські їжаки. Це сталося через епідемію, яка поширюється в Червоному морі...

Дата завантаження: 2024-05-18

video

У затоці Акаба повністю зникли морські їжаки. Це сталося через епідемію, яка поширюється в Червоному морі.

Ізраїльська дослідницька організація з Тель-Авівського університету каже, що це ставить під загрозу унікальні коралові рифи регіону й може порушити баланс екосистеми.

[Омрі Бронштейн, дослідник]:

«Морські їжаки — ключові екологічні гравці. Це не просто вид, що мешкає в коралових рифах — це вид, необхідний для добробуту коралових рифів».

Винним в епідемії вважають паразита, що призводить до масивної втрати тканин і спричиняє швидку смерть.

Усього за два дні великий морський їжак перетворюється на скелет. Деяких викидає на берег. Інших з’їдає риба, що, найімовірніше, прискорює зараження.

[Омрі Бронштейн, дослідник]:

«На жаль, наразі нічого не можна зробити, щоб це зупинити. Ми можемо лише спробувати обмежити вплив цієї хвороби на довкілля».

Перші ознаки епідемії виявили в Середземному морі. Спочатку це не викликало занепокоєння, бо морські їжаки — немісцевий вид. Вони роками проникали в цей регіон і зробили його своєю домівкою.

Але кілька місяців тому з Греції і Туреччини почали надходити повідомлення про масову загибель цих істот.

Дослідники надіються, що пізніше морських їжаків можна буде повернути в дику природу. Вони відіграють важливу роль у балансі екосистеми. Так, вони харчуються водоростями, які інакше блокували б сонячне світло, яке потрібне для існування коралових рифів.

[Омрі Бронштейн, дослідник]:

«Корали не витримають конкуренції з водоростями. Ось чому нам потрібні морські їжаки, як й інші організми в довкіллі, — щоб підтримувати баланс і процвітання коралових рифів».

Коротке посилання на цю сторінку:

Масова загибель морських їжаків у Червоному морі поставила під загрозу коралові рифиТепловий стрес охоплює дедалі більше територій ЄвропиНапередодні Великодня ціни на какао стали просто шаленимиВикинутому в пустелі Атакама одягу дають друге життяМарокко: лазні закриті, води немаєЧасті землетруси тримають у страху жителів столиці МексикиОстанній підліток у селі: як Греція планує підвищувати народжуваністьЯк у популярному туристичному місті Таїланду справляються з мавпячим свавіллямНа Канарських островах протестують проти масового туризмуУ Південній Кореї лікарів-протестувальників збираються віддати під суд

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: