15.02.2024
Телеканал NTD

У Великій Британії народилося двоє лошат рідкісного виду — коня Пржевальського

У Великій Британії народилося двоє лошат рідкісного виду — коня Пржевальського

У Великій Британії народилися двоє лошат останнього у світі виду диких коней. Цим коням Пржевальського виділили..

Дата завантаження: 2024-05-14

video

У Великій Британії народилися двоє лошат останнього у світі виду диких коней.

Цим коням Пржевальського виділили 240 гектарів лук заповідника, що на північ від Лондона.

Одне лоша народилося 13 квітня, друге — 1 травня. Обоє тримаються біля мам.

Рейчел Мелвін доглядає лошат від їхнього народження. Коли настає час годівлі, вона калатає дзвінком.

[Рейчел Мелвін, доглядачка]:

«Ми знали, що кобили вагітні, і довго на це чекали. А потім одного дня вдень Шарлотта народила лоша прямо на очах у публіки. Це було справді мило, вона добре справилася. Вона досвідчена мати. А потім, приблизно через два тижні, ми прийшли одного ранку й побачили, що в нас народилося друге лоша, яке виявилося дівчинкою».

Коней Пржевальського названо на честь дослідника Миколи Пржевальського. Вони відмінні від сучасних свійських коней тим, що мають 33 пари хромосом замість 32.

Народження лошат у заповіднику Віпснейд — частина Європейської програми збереження рідкісних видів.

Раніше коней Пржевальського визнали вимерлими в дикій природі. Однак пізніше їх успішно розвели й знову повернули в степи Монголії. Це був спільний проєкт учених Монголії і Зоологічного товариства Лондона.

Зараз у монгольських степах живе майже тисяча диких коней Пржевальського. Завдяки цьому статус виду в Червоній книзі змінили з критичного до загрози зникнення.

Загалом програма реінтродукції діє в Монголії понад 30 років.

[Тунгаа Уламбаяр, працівниця програми відновлення коней Пржевальського]:

«Коли кінь галопом підбігає до тебе, то відчуваєш, що це в тебе в крові, — у крові кочової культури. Клубок підступає до горла. Не можу цього описати. Це справді в нас у крові».

Коні — важливий символ монгольської національної ідентичності. Вони є на гербі, а також на логотипі національної авіакомпанії.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Великій Британії народилося двоє лошат рідкісного виду — коня ПржевальськогоУ Ріо намагаються зупинити спалах лихоманки денге до кульмінації карнавалуУ Норвегії розводять песців, щоб урятувати їх від вимирання в СкандинавіїДруга найбільша в історії Техасу пожежа знищує будинкиЯк угорці повертаються до сільського життяООН: дитяча смертність у світі зменшилася до рекордно низького рівняЯрмарок колекційних іграшок: як сотні фунтів віддають за «старий пластик»Парк з’явиться на естакаді в центрі ТокіоВиснажлива спека заважає філіппінським школярам здобувати знанняШтат США Нью-Джерсі сподівається вийти на ринок кленового сиропу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: