07.12.2024
Телеканал NTD

Чи загрожує світові нова банківська криза?

Чи загрожує світові нова банківська криза?

Акції другого за величиною банку Швейцарії Credit Suisse у середу впали на 30 %. Аналітики вже..

Дата завантаження: 2024-05-07

video

Акції другого за величиною банку Швейцарії Credit Suisse у середу впали на 30 %. Аналітики вже заявили, що побоюються ще гіршої ситуації у фінансовому секторі, якщо брак ліквідності й негативні настрої в банківському секторі після цих подій збережуться.

Сам Credit Suisse заявив, що позичить до 54 мільярдів доларів у Національного банку Швейцарії, щоб підтримати ліквідність та довіру інвесторів.

Це перший великий міжнародний банк, який отримав екстрену допомогу після фінансової кризи 2008 року. Його проблеми викликали серйозні сумніви, що центральні банки зможуть витримати інфляцію за допомогою агресивного підвищення відсоткових ставок.

[Грег Свенсон, економіст]:
«Гадаю, для Credit Suisse це був ідеальний шторм. Він почався з банку Кремнієвої долини, а потім продовжився із банкрутством Signature Bank. І в Credit Suisse виникли деякі проблеми, що й у тих банків, а саме — зняття депозитів. У четвертому кварталі із Credit Suisse забрали 110 мільярдів швейцарських франків».

Найбільший акціонер Credit Suisse — Національний банк Саудівської Аравії, якому належать майже 10 % акцій. Він заявив, що не може надати швейцарській фінансовій установі додаткову допомогу.

Частку Credit Suisse він придбав торік під час кампанії залучення капіталу. Тоді ж зобов’язався інвестувати до півтора мільярда швейцарських франків.

На тлі поганих новин про Credit Suisse обвалилися європейські фондові ринки. Так, індекс європейського банківського сектору впав більш як на 7 %.

Упали котирування цінних паперів також й інших європейських банків.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: