04.01.2024
Телеканал NTD

Британські компанії почали переходити на чотириденний робочий день

Британські компанії почали переходити на чотириденний робочий день

Чотири робочі дні замість п'яти — така нова реальність у цій лондонській компанії. Королівське біологічне товариство..

Дата завантаження: 2024-05-03

video

Чотири робочі дні замість п’яти — така нова реальність у цій лондонській компанії. Королівське біологічне товариство стало частиною найбільшої у світі пілотної програми з випробування чотириденного робочого тижня. Вона завершилася два місяці тому.

Проєкт виявився настільки успішним, що скорочений робочий тиждень вирішили зберегти 92 % компаній, які брали участь в експерименті.

Загалом учасників було коло 60. З них 56 зберегли чотириденний тиждень, зокрема 18 зробили правило постійним.

[Марк Даунс, голова Королівського біологічного товариства]:
«Ми бачимо, що в період випробувань лікарняні брали рідше. Раніше відпустку через хворобу в середньому брали на 4–5 днів за рік. Наразі показник становить менш як два дні. Це суттєва різниця».

За чотириденного робочого тижня працівники йдуть додому пізніше, ніж зазвичай, оскільки кількість робочих годин у тижні залишилася тією ж.

[Тесса Гібсон, працівниця]:
«Дводенні вихідні можуть бути досить хаотичними. Дуже добре мати додатковий день відпочинку. Можна зустрітися з друзями й родичами в ті дні, коли вони також вільні. Також є вихідний під час робочого тижня, коли можна доробити, що не встигла, чи просто присвятити час собі».

Дослідження показало, що відсоток звільнень зменшився наполовину. Водночас 90 % працівників сказали, що хочуть зберегти чотириденний робочий тиждень, а 55 % зазначили, що їхня продуктивність підвищилася.

До того ж рівень вигоряння працівників знизився на 70 %, а рівень стресу — на 40 %.

Утім, не всі підтримують такий графік.

[Джей Річардс, співзасновник маркетингової компанії]:
«Гадаю, що чотириденний робочий тиждень загалом звучить добре, але на практиці скільки компаній зможуть підтримувати добробут працівників, якщо вони відмовляються від звичайного п’ятиденного тижня і втискають його в чотири дні?»

Дослідження тривало з червня минулого року. У ньому взяло участь 2900 працівників таких галузей, як фінансові послуги, інформаційні технології, маркетинг та готельний бізнес.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: