04.07.2024
Телеканал NTD

У британських супермаркетах спорожніли полиці з овочами та фруктами

У британських супермаркетах спорожніли полиці з овочами та фруктами

У британських супермаркетах спорожніли прилавки з фруктами й овочами. Нестача продовольства змусила мережі обмежувати кількість товарів,..

Дата завантаження: 2024-05-04

video

У британських супермаркетах спорожніли прилавки з фруктами й овочами. Нестача продовольства змусила мережі обмежувати кількість товарів, що відпускають в одні руки.

Тепер у магазині важко знайти помідори, огірки, перець та інші продукти. Це проблема не лише для покупців, а й для підприємств харчової промисловості, виживання яких залежить від легкого доступу до продуктів.

Дефіцит змусив шеф-кухаря Енцо Олівері змінити меню свого ресторану.

[Енцо Олівері, шеф-кухар]:
«Продуктів замало, тож мусили замінити соуси на основі томатів на білі соуси. А що вдієш? Треба заробляти».

Оскільки ціни на енергію останнім часом зростали, постачальників дефіцит продуктів не здивував.

[Тоні Монталбано, директор агрофірми]:
«Ми попереджали про це рік тому. Та мало хто реагував. Ми знову кажемо про це лише тому, що тепер ви бачите порожні полиці».

На думку експертів, до дефіциту призвело зростання вартості експлуатації величезних теплиць. Але енергетична криза — лише одна з причин. Погана погода в Іспанії і Марокко вплинула на експорт салатів. Водночас британські фермери не змогли заповнити утворені прогалини.

Підприємці кажуть, що сільське господарство у Великій Британії занепадає, бо роздрібні торговці женуться за нижчими цінами й роблять вибір на користь імпорту.

[Джед Фаттер, колишній власник супермаркету]:
«Яблучні фермери не купують саджанців і не розширюють сади. Вони не можуть собі цього дозволити, бо не можуть встановити (на товар) достатньої ціни. Тому колись яблук забракне».

Уряд і власники супермаркетів намагаються усунути дефіцит. Але поки що полиці в багатьох магазинах залишаються порожніми.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: