19.04.2024
Телеканал NTD

У Єрусалимі 75 000 ізраїльтян вийшли на протест проти судової реформи

У Єрусалимі 75 000 ізраїльтян вийшли на протест проти судової реформи

Десятки тисяч ізраїльтян вийшли на вулиці Єрусалима, протестуючи проти судової реформи. Проєкт підготував уряд прем'єр-міністра Біньяміна..

Дата завантаження: 2024-05-19

video

Десятки тисяч ізраїльтян вийшли на вулиці Єрусалима, протестуючи проти судової реформи. Проєкт підготував уряд прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньягу.

Новий закон дасть керівній коаліції змогу контролювати комітет із призначення суддів у Верховному суді. Також він обмежить повноваження Верховного суду, який наглядає за рішеннями уряду й може скасовувати ухвалені закони. До того ж парламентарі матимуть право скасовувати рішення Верховного суду простою більшістю голосів.

Опозиція заявляє, що судова реформа підірве основи демократії в Ізраїлі.

[протестувальник]:
«Я приєднався до демонстрації, сподіваючись урятувати ізраїльську демократію від драконівських заходів, які хоче запровадити коаліційний уряд. Ці заходи й закони обмежать усі наші основні права людини та громадянські права».

Тим часом автори законопроєкту кажуть, що судова реформа зупинить втручання Верховного суду в політику.

За даними ізраїльських ЗМІ, на протест у Єрусалимі вийшло 75 тисяч осіб. Вони рушили до будівлі парламенту. Дехто намагався не дати пройти туди депутатам із керівної коаліції. Поліція заарештувала вісьмох людей за порушення громадського порядку.

Протести проти судової реформи не вщухають із початку січня. 13 лютого на демонстрацію в Єрусалимі вийшло 100 тисяч осіб. Водночас лікарі та представники деяких інших професій оголосили страйк.

Попри протести, парламент схвалив законопроєкт у першому читанні. «За» проголосувало 63 депутати, «проти» — 47. Друге й третє читання мають відбутися наприкінці березня.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Єрусалимі 75 000 ізраїльтян вийшли на протест проти судової реформиГабонський дизайнер перетворює викинутий папір на красиві вазиРекордно низьку народжуваність зафіксували в Японії 2023 рокуДедалі частіші повені в Бразилії можуть створити хвилю кліматичної міграціїУ Німеччині роздратовані пасажири звинувачують профспілку машиністів у шантажіОгляд світових подій (з 7 по 12 квітня)Президент Південної Кореї закликав лікарів-страйкарів шукати компромісЛікарям, що страйкують у Південній Кореї, поставили вимогу до березня повернутися на роботуЩе одне літо без світла: єгиптяни готуються до нових відключеньПольська поліція розганяє фермерів сльозогінним газом та шумовими гранатами

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: