18.12.2024
Телеканал NTD

Крижані ванни корисні, але науковці ще тільки збираються це довести

Крижані ванни корисні, але науковці ще тільки збираються це довести

Купання в холодній воді чи моржування — традиція, що існує століттями. Шанувальники такого відпочинку кажуть, що..

Дата завантаження: 2024-05-18

video

Купання в холодній воді чи моржування — традиція, що існує століттями. Шанувальники такого відпочинку кажуть, що це підіймає настрій, заряджає енергією, запускає імунні механізми та навіть допомагає схуднути.

Утім, сучасна наука ставиться до купання в холодній воді дещо скептично. Багато дослідників кажуть, що позитивний вплив ще треба довести.

Наразі вони зазначають, що моржування може бути небезпечним для людей із серцево-судинними захворюваннями. Також їх цікавить: наскільки холодною має бути вода, щоби бути корисною для здоров’я, і як довго треба плавати для найліпшого ефекту.

55-річного жителя Чикаго Дена можна назвати експертом серед аматорів. Відколи почалася пандемія, він майже щодня занурювався в озеро Мічиган. Зокрема в люті морози, коли доводилося пробиватися через лід.

[Ден О’Конор, шанувальник купання в холодній воді]:
«Це дає змогу добре почуватися, тверезить, робить навіть найсіріші дні прекрасними. І це чудовий спосіб розпочати день».

Дивлячись на Дена, важко уявити, що температура води в озері лише трохи вища за нуль.

[Ден О’Конор, шанувальник купання в холодній воді]:
«Усе тіло наповнюється енергією. Фантастика. Відчуваю, що в тілі з’являється ще один шар захисту».

Дослідники зазначають, що вивчати вплив купання в крижаній воді складно, адже імітувати умови занурення неможливо.

Заведено вважати, що моржування підвищує кров’яний тиск і збільшує навантаження на серце. Воно безпечне для здорових людей, а його ефект нетривалий.

Водночас вплив холодної води може активувати симпатичну нервову систему організму. Це збуджує серцеву діяльність і посилює обмінні процеси.

[Джеймс Мерсер, професор]:
«Деякі пов’язані із серцево-судинними захворюваннями параметри, які ми вимірюємо в кровоносній системі, поліпшуються. Тобто можна стверджувати, що плавання в холодній воді, можливо, має своєрідний кардіозахисний вплив».

Також є свідчення, що моржування поліпшує реакцію організму на інсулін — гормон, який контролює рівень цукру в крові. Це може допомогти знизити ризик розвитку діабету.

Утім, науковцям це теж ще належить довести.
Коротке посилання на цю сторінку:

Крижані ванни корисні, але науковці ще тільки збираються це довестиШістьох арештовано й трьох розшукують у справі про найбільше в історії Канади викрадення золотаЯк музика допомагає молоді не померти з нудьги в австралійській глушиніДедалі частіші повені в Бразилії можуть створити хвилю кліматичної міграціїНацгвардія допоможе стримати зростання злочинності в метро Нью-ЙоркаУ центрі столиці Ірландії демонтували 200 наметів нелегальних іммігрантівУ принцеси Кейт — рак, британці приголомшеніЕпідемія лихоманки денге може початися в АргентиніНемає джерел: через забруднення іракці змушені купувати питну водуУ Норвегії розводять песців, щоб урятувати їх від вимирання в Скандинавії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: