13.11.2024
Телеканал NTD

«Час має важливе значення»: Столтенберг про посилення підтримки України

«Час має важливе значення»: Столтенберг про посилення підтримки України

[Єнс Столтенберг, генсек НАТО

Дата завантаження: 2024-05-13

video

[Єнс Столтенберг, генсек НАТО]:
«Я вітаю нові обіцянки щодо підтримки (України), які висловили країни НАТО, зокрема збільшення важкого озброєння та військовий вишкіл. Це критично важливо. Україна має вікно можливостей, щоб схилити чашу терезів на свою користь, і час має вирішальне значення».

Такими словами розпочав свій виступ генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на пресконференції у штаб-квартирі Альянсу в Брюсселі.

Там 14–15 лютого проходили зустрічі міністрів оборони держав-членів Альянсу паралельно із засіданням Контактної групи з питань оборони України — так званої групи «Рамштайн».

У середу очільники оборонних відомств країн НАТО погодилися збільшити підтримку України, посилити власні засоби стримування й розробити заходи захисту критично важливої інфраструктури.

За словами Столтенберга, щоб допомогти Україні, країнам НАТО необхідно нарощувати виробництво боєприпасів, зокрема 155-міліметрових артилерійських снарядів.

Також у Брюсселі порушили тему надання Україні винищувачів F-16. Про це натякнув міністр оборони України Олексій Резніков, показавши журналістам носову хустинку із зображенням реактивного літака.

Це підтвердила й міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен.

[Кайса Оллонгрен, міністр оборони Нідерландів]:
«Це правда, що (український уряд) також попросив (винищувачі) F-16. І це те, до чого ми теж ставимося дуже серйозно. Звичайно, це складна система озброєнь, і ми повинні обговорити це з нашими партнерами».

Водночас Столтенберг заявив, що деякі члени Альянсу погодились зробити нові внески до Комплексного пакета допомоги НАТО, який фінансує постачання Україні продовольства, медикаментів, пального, протидронних систем та понтонних мостів.

Також учасники зустрічі погодили нові керівні принципи оборонного планування, які враховуватимуть такі виклики, як повномасштабна війна Росії проти України, тероризм та агресивні дії Китаю.
Коротке посилання на цю сторінку:

«Час має важливе значення»: Столтенберг про посилення підтримки УкраїниУ Гаїті сформували перехідну президентську раду та призначили прем’єраАдміністрація Байдена скасувала послаблення нафтових санкцій щодо ВенесуелиЄС посилює санкції щодо Ірану після атаки на ІзраїльГрад з куряче яйце, снігопади й торнадо: провінції Китаю потерпають від негодиПовені спричинили хаос в Афганістані та ПакистаніТибетці звинуватили Китай у шпигунстві за тибетською діаспороюДональд Трамп обійшов Ніккі Гейлі в її рідному штаті Південна КаролінаІзраїль звинуватив Туреччину в тому, що вона стала на бік ХАМАСуЕкстремальна спека оголила руїни стародавнього міста

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: