14.01.2024
Телеканал NTD

Голка в скирті сіна: в Австралії знайшли радіоактивну капсулу

Голка в скирті сіна: в Австралії знайшли радіоактивну капсулу

Радіоактивну капсулу, що випала під час перевезення, знайшли. Австралійським пошуковим командам вдалося виявити крихітний і вкрай..

Дата завантаження: 2024-05-14

video

Радіоактивну капсулу, що випала під час перевезення, знайшли. Австралійським пошуковим командам вдалося виявити крихітний і вкрай небезпечний контейнер. У ньому міститься цезій-137.

Шукали цілий тиждень. Зрештою, капсулу виявили приблизно за два метри від траси в безлюдному місці штату Західна Австралія. Як припускають, вона нікому не зашкодила.

Її втрата викликала в країні справжній переполох. Речовина, яка в ній міститься, може спричинити ушкодження шкіри та опіки, а за тривалого контакту — променеву хворобу. Водночас ніхто не знав, де саме вона випала, а довжина траси становить 1400 кілометрів.

Шукали її зі спеціальним обладнанням. Воно й зафіксувало високий рівень радіації, коли повз капсулу проїжджали на автомобілі на швидкості 70 кілометрів за годину.

Цезій використовував гірничодобувний концерн для вимірювання щільності залізної руди на копальні «Гудай-Даррі». Однак пізніше прилад вирішили перевезти до іншої країни. Припускають, що капсула випала через трясіння, коли її везла вантажівка компанії-перевізника.

Концерн попросив вибачення в австралійців і пообіцяв провести власне розслідування. Влада Австралії теж намагається визначити, що стало причиною інциденту.

[Саймон Тротт, представник гірничодобувного концерну]:
«Те, що ми її знайшли, досить неймовірно, якщо зважати на відстань і віддаленість місцевості. Гадаю, це свідчить про завзятість усіх, хто брав участь у пошуках».

Капсула завбільшки 6х8 міліметрів. Її знайти було так само важко, як голку в скирті сіна. Водночас вона випромінює такий обсяг радіації, який людина зазвичай у природних умовах отримує за рік.
Коротке посилання на цю сторінку:

Голка в скирті сіна: в Австралії знайшли радіоактивну капсулуТайїп Ердоган: «Більш як 1000 членів ХАМАСу перебуває в лікарнях Туреччини»Тайванські рятувальники шукають 18 зниклих безвісти після землетрусуЕкстремальна спека оголила руїни стародавнього містаДесятки загиблих: Пакистан накрили рясні снігопади та зливиГрад з куряче яйце, снігопади й торнадо: провінції Китаю потерпають від негодиМарш на Нью-Делі: індійські фермери відкинули пропозицію владиПожежа в будівлі старої фондової біржі Копенгагена нагадала трагедію з Нотр-ДамомФіліппіни звинувачують Китай у нападі на їхні судна в Південнокитайському моріУгорці виходять на протести через скандал навколо президентського помилування

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: