04.02.2024
Телеканал NTD

У Новій Зеландії зливи й повені — є жертви

У Новій Зеландії зливи й повені — є жертви

Повені, зсуви, зруйновані будинки й розмиті дороги. Рясні дощі спричинили катаклізми на Північному острові Нової Зеландії...

Дата завантаження: 2024-05-03

video

Повені, зсуви, зруйновані будинки й розмиті дороги. Рясні дощі спричинили катаклізми на Північному острові Нової Зеландії. Принаймні четверо людей загинуло, сотні евакуйовано, тисячі будинків — без електроживлення, також де-не-де порушено водопостачання. В Окленді діє режим надзвичайної ситуації.

Зливи почалися в найбільшому місті Нової Зеландії та його околицях минулого тижня й досі тривають. Уже випало у вісім разів більше опадів, ніж зазвичай буває в січні.

[житель Тауранги]:
«Я думав, що це торнадо. Раптом почувся оглушливий гуркіт. Я визирнув у вікно й нічого не побачив. Хотів знову лягти спати, але почув крики дітей ззовні. Ми одяглися й вийшли надвір. Було важко зрозуміти, що відбувається».

В Окленді відкрили десятки тимчасових укриттів.

[Кармел Сепулоні, віцепрем’єр-міністр Нової Зеландії]:

«Нещастя спіткало багатьох людей у Західному Окленді. Багато сімей вимушено евакуювалися через повінь. Комусь ніде сховатися, хтось утратив усе, а хтось був на межі загибелі. Нині вони тут і вони дуже засмучені. Ми намагаємося їм допомогти й заспокоїти».

Через повені на острові перекрито десятки автошляхів, на якийсь час перервалося авіасполучення, неподалік Тауранги зійшов із рейок вантажний потяг.

[Кріс Гіпкінс, прем’єр-міністр Нової Зеландії]:
«Нас чекає грандіозне прибирання. А згідно з прогнозами, попереду ще більше дощів».

Влада просить людей не подорожувати без нагальної потреби.

[Рейчел Келлегер, працівниця управління з питань надзвичайних ситуацій]:
«У середу погода може ще погіршитися. Ми уважно спостерігатимемо й інформуватимемо людей про можливі лиха».

Наразі рясні дощі також ідуть в окрузі Вайтомо, що приблизно за 220 кілометрів від Окленда. Там також оголосили надзвичайну ситуацію. Фахівці кажуть, що тепер навіть звичайні опади можуть спричинити нову катастрофу.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Новій Зеландії зливи й повені — є жертвиЗагибель палестинців біля гуманітарного конвою: Ізраїль заявив, що не завдавав ударівНегода залишила без світла сотні тисяч австралійцівІзраїль оголосив, що вивів майже всі війська з півдня Сектора ГазиООН ухвалила першу глобальну резолюцію щодо штучного інтелектуІзраїль звинуватив Туреччину в тому, що вона стала на бік ХАМАСуПольські та чеські фермери перекрили КПП на кордоні з НімеччиноюЗруйнований міст у Балтіморі: кадри через 10 днів після аваріїЯк накладні вії з КНДР наповнюють магазини світуУрсула фон дер Ляєн може зберегти свою посаду ще на п’ять років

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: