20.06.2024
Телеканал NTD

У 2023-му Індія обжене Китай за чисельністю населення

У 2023-му Індія обжене Китай за чисельністю населення

Цього року Індія обжене Китай і стане найгустонаселенішою країною світу. Це станеться навіть попри те, що..

Дата завантаження: 2024-05-20

video

Цього року Індія обжене Китай і стане найгустонаселенішою країною світу. Це станеться навіть попри те, що зростання її населення сповільнюється. Такий прогноз ООН.

Торік уперше за 60 років населення Китаю зменшилося. І це історичний поворот, який матиме серйозні наслідки для економіки КНР та всього світу.

Індія оцінює своє населення в мільярд 380 мільйонів осіб. У Китаї офіційно живе мільярд 400 мільйонів.

Це дитяча лікарня в Нью-Делі. Місцевий лікар каже, що висока чисельність населення має свої переваги, такі як молода робоча сила. З іншого боку, виникають проблеми економічного зростання й нестачі ресурсів.

Утім, молода мати Нікіта Бхола рада, що змогла народити своїй дочці братика.

[Нікіта Бхола, жителька Нью-Делі]:
«Завжди хотіла і хлопчика, і дівчинку».

З 2011-го щорічний приріст населення Індії в середньому становить 1,2 %. До цього впродовж десяти років населення зростало на 1,7 %.

Деякі перехожі в Нью-Делі вважають, що уряд має вповільнити зростання.

[Ажар Хан, житель Нью-Делі]:
«Вони мають запровадити якісь правила й закони, які допомогли б узяти чисельність населення під контроль. Лише так ми зможемо в майбутньому розвиватися».

З 2019-го до 2021-го коефіцієнт народжуваності в Індії становив дві дитини на одну жінку. Коло 15 років тому співвідношення було 3,4х1.

Майже третина жителів — це люди віком від 15 до 29 років. Тож в Індії одне з наймолодших несень у світі.

А ось жителі Китаю кажуть, що хоч політику однієї дитини і скасували, та народжувати більше дітей вони не хочуть.

[житель Пекіна]:
«Гадаю, ростити дитину зараз надто дорого: від самого малечку до школи, а потім пошуку роботи, весілля й народження власних дітей. Усе дуже дорого. Наразі не плануємо заводити другу дитину».

У 2022 році населення Китаю зменшилося вперше за 60 років. Жителів стало на 850 тисяч менше, ніж у 2021-му. Народжуваність теж впала до рекордно низького рівня — сім народжень на тисячу осіб.
Коротке посилання на цю сторінку:

У 2023-му Індія обжене Китай за чисельністю населенняПольські діти раді скасуванню домашнього завдання, а ось батьки спантеличеніМер Венеції пояснив, чому відвідування історичної частини міста стане платнимМистецтво допомагає людям із деменцією поліпшити якість життяЕксміністра Казахстану засудили до 24 років позбавлення волі за вбивство дружиниУ Кенії люди гинуть від повенейШезлонги замість засніжених схилів: французький курорт виживає в умовах теплої зимиЯк пінгвінів захищають від пожеж на австралійському острові ФіліппЯку країну визнали найщасливішою19 000 голів худоби на борту: скандальне судно прибуло до Іраку

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: