Її фарби містять пігменти, які використовував Вітторе Карпаччо, коли писав картину в 1502 році.
Італійського живописця вважають одним із найкращих художників венеційського Відродження. Утім, загальновідомим він став не завдяки творчості, а більше через страву, яку можна знайти в меню італійських ресторанів.
Карпачо називають тонко нарізану сиру яловичину, яку подають як закуску. Страву винайшов венеційський ресторатор Джузеппе Чіпріані у 50-х роках минулого століття. Назву «карпачо» обрав через інтенсивний червоний колір, яким художник Вітторе Карпаччо любив забарвлювати тюрбани, сукні та екзотичних птахів.
Тепер у Національній галереї мистецтв у Вашингтоні проходить велика виставка робіт художника — перша за межами Італії.
Водночас частину робіт реставрують.
[Валентина Піован, реставратор]:
«На жаль, маємо справу з дуже постраждалою роботою на полотні з безліччю білих ділянок. Усі ці білі частини, які ви бачите, на жаль, були замазані. Зараз я шукаю кольори й дуже повільно покриваю цей білий тиньк».
Реставратори мають відновити ще сім картин. Проєкт частково оплачує американська некомерційна організація «Врятувати Венецію». Вона виділила 400 тисяч доларів.
[Мелісса Конн, директор організації у Венеції]:
«Гадаю, що люди починають цінувати венеційські картини, — картини із самого початку XVI століття, а ще дізнаються походження слова “карпачо”. Ми всі до нього звикли — це тонко нарізана яловичина. Воно походить від чудових червоних барвників, які використовував Карпаччо».
Виставка триватиме до 12 лютого. Після цього картини повернуться до Венеції.
Коротке посилання на цю сторінку: