20.05.2024
Телеканал NTD

Лід на «гарячому озері» здивував киргизів

Лід на «гарячому озері» здивував киргизів

На півночі Киргизстану через екстремальні холоди днями вкрилося льодом «гаряче озеро». Так перекладається назва Іссик-Куль. Зазвичай..

Дата завантаження: 2024-05-20

video

На півночі Киргизстану через екстремальні холоди днями вкрилося льодом «гаряче озеро». Так перекладається назва Іссик-Куль. Зазвичай озеру не дає замерзнути запас тепла у великій товщі води та солоність. До того ж зими тут, як правило, м’які.

Але коли температура впала до мінус 30 градусів, біля узбережжя з’явилася товста льодяна кірка.

[Таалай Орозакунов, житель Кічі-Орюкту]:
«Крига простягається від берега до центру озера приблизно на 150 метрів. Там були величезні крижані брили, але вони розкололися. У деяких місцях товщина льоду сягала півтора метра. Ми, місцеві жителі, ніколи не бачили нічого подібного».

Іссик-Куль — безстічне озеро в горах Північного Тянь-Шаню. Воно розташоване на висоті 1600 метрів над рівнем моря. До нього впадає приблизно 80 невеликих річок, більшість із яких живляться талими водами. Можливо, наявність в озері прісної води теж відіграло свою роль у тому, що воно замерзло.

Іссик-Куль входить до 30 найбільших озер світу й посідає сьоме місце в списку найглибших озер. Його площа перевищує 6000 квадратних кілометрів, а найбільша глибина сягає 668 метрів.

Рідкісне поєднання гірського й морського клімату приваблює до цих місць багато туристів. До того ж екологічна ситуація тут сприятлива. Поруч з озером немає великих підприємств, які створюють забруднення. Зазвичай туристичний сезон триває із середини червня до кінця серпня.
Коротке посилання на цю сторінку:

Лід на «гарячому озері» здивував киргизівЗаборону на табори безпритульних хочуть розширити на всю КаліфорніюНацгвардія допоможе стримати зростання злочинності в метро Нью-ЙоркаАвстралійські шахтарі роблять асани, щоб позбутися стресуФермери біля затоплених полів у Греції скаржаться на погоду та просять допомогиУ Гаїті біженці змушені жити в поганих умовах у тимчасових притулкахГабонський дизайнер перетворює викинутий папір на красиві вазиНовий рекорд: у Ріо-де-Жанейро спека відчувалася на рівні 62 °CЩе одне літо без світла: єгиптяни готуються до нових відключеньУ принцеси Кейт — рак, британці приголомшені

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: