25.06.2024
Телеканал NTD

Сад каменів площею 60 гектарів: киргизький музей просто неба

Сад каменів площею 60 гектарів: киргизький музей просто неба

Це місце називається садом каменів. Розташоване воно неподалік від киргизького міста Чолпон-Ата і є своєрідним музеєм..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Це місце називається садом каменів. Розташоване воно неподалік від киргизького міста Чолпон-Ата і є своєрідним музеєм просто неба. Сюди приїжджають, щоб подивитися на петрогліфи — малюнки, вирізані на каменях.

Загалом тут приблизно 4000 малюнків. Учені вважають, що їх створили тисячі років тому. А лежать ці камені на площі 60 гектарів.

Доглядач музею каже, що брили принесло сюди внаслідок природного явища.

[Жанат Содакаєв, доглядач музею]:

«Із цієї ущелини приблизно 30 тисяч років (тому) зійшов великий потік води й приніс все це каміння. Це сталося приблизно 30‒35 тисяч років тому. Також ви бачите, що різне каміння має чорну оболонку. Це натуральний магній».

Учені кажуть, що на такій оболонці кочові племена, які жили тисячі років тому на території сучасного Киргизстану, почали видряпувати залізом малюнки та візерунки.

Розмір каменів варіюється від трьох сантиметрів до трьох метрів. На них зображені кози, верблюди, коні, вершники, собаки, олені. Також на території музею можна побачити викладені з каміння великі кола. Їх використовували для ритуалів. Це триває й дотепер.

[Жанат Содакаєв, доглядач музею]:
«Тут ви бачите піали. Тобто тут і понині… У нас у Киргизстані залишився приблизно 1% язичників. Вони приходять сюди й виконують свої (ритуали)».

Музей каменів розташований на північному березі озера Іссик-Куль, яке також важливе для істориків. Учені кажуть, що тут вони можуть докладніше вивчити життя кочових племен.
Коротке посилання на цю сторінку:

Сад каменів площею 60 гектарів: киргизький музей просто небаШколярі Каліфорнії повернулися до ручок та зошитівФестиваль світла прикрасив Копенгаген в останній місяць зимиФестиваль повітряних зміїв у Вейфані: панди, дракони та кальмари«Сарджент і мода»: по-новому подивитися на картини портретиста пропонують у ЛондоніСендбординг повертається до НамібіїЛюди в Токіо поспішають помилуватися цвітінням сакури напередодні дощівЕксклюзивні й дорогі: глобуси, як і раніше, потрібні покупцямТуніська співачка хоче відродити в країні давню берберську мовуФестиваль «Звуки цвітіння» починається в Ботанічних садах К’ю в Лондоні

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: