18.04.2024
Телеканал NTD

У Німеччині судили 97-річну жінку за допомогу нацистам у вбивствах в’язнів

У Німеччині судили 97-річну жінку за допомогу нацистам у вбивствах в'язнів

Німецький суд визнав 97-річну Ірмгард Фурхнер винною в причетності до вбивства понад 10 000 осіб. У..

Дата завантаження: 2024-05-18

video

Німецький суд визнав 97-річну Ірмгард Фурхнер винною в причетності до вбивства понад 10 000 осіб. У роки Другої світової війни вона працювала секретаркою і стенографісткою в нацистському концтаборі «Штуттгоф» в окупованій Польщі. Підсудній дали два роки умовно.

Державний обвинувач заявила, що хоча підсудна була «лише секретаркою», але її роль у сприянні нацистам «значна».

[Максі Ванцен, держобвинувач]:
«Я вважаю, що для тих, хто вижив, і взагалі для всіх дуже важливо те, що цей судовий процес завершився вердиктом. Вирок адекватний, але ще важливішим є те, що суд визнав відповідачку винною».

Фурхнер працювала в концтаборі із 43 по 45 рік. У той час їй було менше ніж 21 рік, тож її справу розглядала колегія у справах неповнолітніх. Судовий процес розпочався торік. У вересні, незадовго до слухання, Фурхнер втекла з будинку для людей похилого віку. Невдовзі її спіймала поліція, і жінка однаково мусила сісти на лаву підсудних.

Щоб довести її провину, державні обвинувачі чимало попрацювали, перевіряючи збережені документи.

[Фредеріка Мільгоффер, прессекретар суду]:
«Суд ухвалив, що обвинувачена, працюючи машиністкою-стенографісткою в концтаборі “Штуттгоф”, свідомо й добровільно сприяла жорстокій смерті понад 10 500 в’язнів, яких відправляли до газових камер, утримували в нелюдських умовах і переводили до табору смерті “Освенцим”».

Наприкінці судового процесу Фурхнер сказала, що шкодує про те, що сталося, і про те, що в ті роки перебувала в «Штуттгофі». Та, на думку судді, жінка тоді могла легко звільнитися.

Концтабір «Штуттгоф» існував з 1939 по 1945 рік. За цей час туди потрапили 110 тисяч в’язнів. Серед них були євреї, поляки й радянські військовополонені. 65 тисяч в’язнів загинули.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Німеччині судили 97-річну жінку за допомогу нацистам у вбивствах в’язнівІзраїль і далі перебуває в стані підвищеної готовності після масованої атаки ІрануЛісова пожежа наближається до канадського міста, де залягають поклади нафтовмісних пісківПрорвало греблю: зсув завалив поселення в БолівіїВикрадення планів безпеки поставила під загрозу проведення Олімпіади в ПарижіСмертоносний напад із ножем у центрі Бордо вразив французівІзраїль звинуватив сестру лідера ХАМАСу Ісмаїла ГаніїВ Іспанії «накрили» найбільший у Європі цех із виготовлення фальшивих монетНа прем’єра Словаччини Роберта Фіцо вчинили замахІзраїль відправив танки на північ Сектора Гази

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: