07.03.2024
Телеканал NTD

Словенія обрала першу жінку-президента

Словенія обрала першу жінку-президента

Незалежний кандидат Наташа Пірц-Мусар перемагає в другому турі президентських виборів у Словенії. Вона стане першою жінкою,..

Дата завантаження: 2024-05-07

video

Незалежний кандидат Наташа Пірц-Мусар перемагає в другому турі президентських виборів у Словенії. Вона стане першою жінкою, яка обійме в країні цю посаду.

За попередніми результатами, лівоцентристка Пірц-Мусар набирає коло 54 % голосів. Її правоцентристський суперник від Словенської демократичної партії Анже Логар — приблизно 46 %.

Явка на виборах становила близько 50 %.

[Наташа Пірц-Мусар, переможниця президентських перегонів]:
«У Словенії є президент, який вірить у Євросоюз і вірить у демократичні цінності, на яких було засновано ЄС, і, що не менш важливо, конституцію Словенії».

Пірц-Мусар — колишня телеведуча, яка стала успішним юристом. З 2004 по 14 рік вона була омбудсменом із питань свободи ЗМІ.

Як адвокат, вона захищала свободу приватного життя. Найвідомішою її клієнткою була дружина Дональда Трампа. У 2016 році та судилася зі словенським таблоїдом, а також словенськими й хорватськими компаніями, які без дозволу використали її ім’я. Тоді суд став на бік Трамп.

Словенія — це парламентська республіка. Президент тут має переважно церемоніальну роль. Він очолює збройні сили, а ще відповідає за низку призначень, зокрема керівника центробанку. Водночас більшість кандидатів ще має затвердити парламент.
Коротке посилання на цю сторінку:

Словенія обрала першу жінку-президентаУ центрі столиці Ірландії демонтували 200 наметів нелегальних іммігрантівУ Гаїті сформували перехідну президентську раду та призначили прем’єраАфіни накрила пилова буря із СахариУ Німеччині роздратовані пасажири звинувачують профспілку машиністів у шантажіПоліція зачищає від демонстрантів кампуси американських університетівБолгарія та Румунія частково приєдналися до Шенгенської зониВлада Азербайджану зносить будівлю колишнього карабаського парламентуПрем’єр-міністр Гаїті подав у відставку на тлі насильства в країні

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: