15.07.2024
Телеканал NTD

Як відновлюється Ракка через 5 років після вигнання «Ісламської держави»

Як відновлюється Ракка через 5 років після вигнання «Ісламської держави»

Минуло п'ять років, відколи із сирійської Ракки вигнали угруповання «Ісламська держава». Місто було її оплотом. Після..

Дата завантаження: 2024-05-15

video

Минуло п’ять років, відколи із сирійської Ракки вигнали угруповання «Ісламська держава». Місто було її оплотом. Після боїв воно лежало в руїнах, а тепер повільно відновлюється.

Багато будинків і досі частково зруйновані. Однак люди не мають іншого вибору, окрім як і далі в них жити.

[Раджеб Абейд, житель Ракки]:
«Збитки були страшними. Коли ж місто вперше відкрилося, то розпочалося велике будівництво. Усі працювали. Потім долар і витрати зросли, тому темпи почали знижуватися».

Вулицями, де бойовики виставляли військову техніку і проводили страти, тепер ходять містяни.

«Ісламська держава» використовувала Ракку як свій центр і базу для планування атак у всьому світі. 48-річний музикант Хаміс каже, що в той час культурне життя зупинилося.

[Хаміс Томех, музикант]:
«Тоді ми не могли грати на інструментах. Я свій ховав. Не міг вийти надвір, бо музика й музичні інструменти були забороненими. Навіть удома грати не міг».

Війна забрала життя сотень тисяч людей і розколола Сирію на кілька регіонів.

Працівник міської ради каже, що систему водопостачання й каналізацію відновили, дороги відремонтували, а школи, лікарні та парки знову відкрили. Але лише частково.

[Мохаммед аль-Дейб, голова міської ради]:
«Деякі послуги затримують, бо немає грошей. На відновлення інфраструктури фінансів бракує, бо масштаб руйнувань у Рацці сягнув 90 %».

Ракка — одне з багатьох міст, зруйнованих під час 11-річної війни в Сирії. Хоча бойові дії здебільшого затихли, ООН каже, що сьогодні сирійці потребують гуманітарної допомоги більше, ніж будь-коли від початку війни.
Коротке посилання на цю сторінку:

Як відновлюється Ракка через 5 років після вигнання «Ісламської держави»19 000 голів худоби на борту: скандальне судно прибуло до ІракуТуристи закликають дати спокій принцесі Кейт після того, як її помітили у ВіндзоріШістьох арештовано й трьох розшукують у справі про найбільше в історії Канади викрадення золотаКенійська компанія рятує природу від електронного непотребуНа Канарських островах протестують проти масового туризмуУ центрі столиці Ірландії демонтували 200 наметів нелегальних іммігрантівЧерез війну в Секторі Гази Ізраїль утратив тисячі палестинських робітниківСтолиця Колумбії та 11 муніципалітетів починають нормувати водуНауковці: квітень став найспекотнішим за всю історію спостережень

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: