06.05.2024
Телеканал NTD

Румунів закликають економити світло, але багатьом його економити нема на чому

Румунів закликають економити світло, але багатьом його економити нема на чому

У тихому румунському селі Васілаць, де більшість будинків опалюють дровами, людей непокоять рахунки за електроенергію. Хоча..

Дата завантаження: 2024-05-06

video

У тихому румунському селі Васілаць, де більшість будинків опалюють дровами, людей непокоять рахунки за електроенергію.

Хоча румуни використовують найменше електроенергії на душу населення в Євросоюзі й багато з них зменшили споживання до мінімуму, але вони однаково бояться, що суми будуть завеликими.

Пенсіонерка Джорджета живе одна в погано освітленому будинку. Здебільшого використовує одну кімнату, щоб заощаджувати на опаленні.

[Джорджета Ікім, 67-річна пенсіонерка]:
«У мене лише телевізор, холодильник і лампа. У кімнаті, де мешкав мій чоловік, є одна лампочка. Я вмикаю тільки її».

Відколи почався опалювальний сезон, Євросоюз закликав держави-члени максимально економити енергію та уникати дефіциту. Як повідомляють, сховища блоку заповнено приблизно на 90 %, тому комусь цієї зими доведеться мерзнути.

Утім, багатьом людям у таких селах економити нема на чому. Вони й так майже нічого не споживають.

[Тудорел Деду, місцевий житель]:
«Морозилка, окремо холодильник і телевізор, а ще лампочки: 2–3 у будинку та дві — тут у хліві».

У Румунії живе коло 19 мільйонів осіб. І з них понад 40 % — у сільській місцевості, які покладаються на натуральне господарство.

Тим часом держустанови Румунії вже почали економити. У деяких районах скоротили шкільні години. Крім того, румунський парламент, другий за площею адміністративний будинок у світі після Пентагону, зменшив час зовнішнього освітлення до двох годин на добу.

До речі, на його освітлення й обігрів щороку йде шість мільйонів євро. Стільки на ті ж потреби витрачає середнє румунське місто.
Коротке посилання на цю сторінку:

Румунів закликають економити світло, але багатьом його економити нема на чомуЧерез війну в Секторі Гази Ізраїль утратив тисячі палестинських робітниківПеребіжчики з КНДР розповіли свої історії на засіданні ООННацгвардія допоможе стримати зростання злочинності в метро Нью-ЙоркаБританський король Чарльз III повертається до виконання громадських обов’язківЯрмарок колекційних іграшок: як сотні фунтів віддають за «старий пластик»Як у популярному туристичному місті Таїланду справляються з мавпячим свавіллямЧому індійські фермери знову вийшли на масові протестиОгляд світових подій (з 7 по 12 квітня)Габонський дизайнер перетворює викинутий папір на красиві вази

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: