15.08.2024
Телеканал NTD

Польща розслідує причини витоку нафти на трубопроводі «Дружба»

Польща розслідує причини витоку нафти на трубопроводі «Дружба»

Польща розслідує причини витоку на трубопроводі «Дружба», яким до Європи надходить російська нафта. Компанія-оператор виявила прорив..

Дата завантаження: 2024-05-15

video

Польща розслідує причини витоку на трубопроводі «Дружба», яким до Європи надходить російська нафта. Компанія-оператор виявила прорив 11 жовтня на західній ділянці, яка розташована ближче до кордону з Німеччиною.

Місце витоку — кукурудзяне поле без забудови, що за 70 кілометрів від міста Плоцьк. Нині там працюють пожежники та представники служб безпеки.

[Адам Гібурже-Четвертинський, заступник міністра клімату та довкілля Польщі]:
«Зараз ми аналізуємо цю ситуацію. Можу підтвердити, що за кілька десятків кілометрів від Плоцька справді є витік. Усі служби на місці».

Водночас поки повідомляють, що про диверсію не йдеться, і що інцидент не можна порівняти з тим, який стався на «Північних потоках». Влада каже, що це випадкове пошкодження. Відбулася розгерметизація однієї з двох гілок, через яку нафта надходить до Німеччини.

Утім, витік також викликає побоювання щодо безпеки постачання енергоносіїв до країн ЄС. І це дуже тривожний сигнал для Європи, яка зіткнулась із серйозною енергетичною кризою.

Місцеві жителі в районі витоку кажуть, що відчувають запах нафти.

[Анджей Кендзерський, місцевий житель]:
«Коли я вийшов надвір, запах ударив у ніс. Собаки гавкали, і коли я вийшов, то відчув сильний запах. Я не знав, що сталося, але бачив, як мигали вогні та інше».

Нафтопровід «Дружба» — один із найбільших у світі. Ним російську нафту постачають до більшої частини Центральної Європи, зокрема до Німеччини, Польщі, Білорусі, Угорщини, Словаччини, Чехії та Австрії.

Влада Німеччини планує припинити імпортувати нафту з Росії, починаючи з кінця цього року. Нині ж 30 % енергоносіїв, що надходять до країни, російського походження.

Нафтопереробний завод у Шведті особливо залежав від нафтопроводу «Дружба».

Наразі Німеччина веде переговори про постачання нафти з Казахстану. Однак її теж мали доставляти аварійним трубопроводом.
Коротке посилання на цю сторінку:

Польща розслідує причини витоку нафти на трубопроводі «Дружба»Човен із мігрантами перекинувся біля берегів ПанамиЯпонія втратила титул третьої за величиною економіки світуПожежа в будівлі старої фондової біржі Копенгагена нагадала трагедію з Нотр-ДамомПоліція: за протестами студентів у США стоять «зовнішні гравці»Ізраїль завдав ударів по об’єктах в ІраніПерспективи договору Ізраїлю з ХАМАСом дедалі примарнішіЄгипет будує велику стіну на кордоні із Сектором ГазиІзраїль проводить «високоточну» операцію в лікарні «Шифа»Перше за сім років повне сонячне затемнення побачили жителі Північної Америки

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: