15.06.2024
Телеканал NTD

Вино з вугільної шахти: Франція освоює нові сорти

Вино з вугільної шахти: Франція освоює нові сорти

Ці пагорби – мальовничі залишки багатовікової історії видобутку вугілля на півночі Франції. На місці колишніх шахт..

Дата завантаження: 2024-05-15

video

Ці пагорби – мальовничі залишки багатовікової історії видобутку вугілля на півночі Франції. На місці колишніх шахт місцеві жителі відкривають нові можливості. Тут з’являються виноградники, а поруч із ними – виноробні.

Загалом цей регіон уважають одним із найхолодніших у країні. Але цього разу допомогло аномально спекотне літо.

[Олів’є Пучек, винороб]:
«Урожай 2022 року, наш 10-й урожай, чудовий. У нас був гарний сезон. Якоїсь миті нас лякала посуха і спека, але, насправді, наш департамент Па-де-Кале від цього не постраждав. Ми дуже задоволені врожаєм. Виноград дуже гарний».

Місцевий сорт вина називають Шарбонне. Це гра слів. Легендарне «шардоне» поєднали зі словом «шарбон», що з французької перекладається як «вугілля».

[Анрі Жамме, винороб]:

«Ґрунт на цьому насипі не дуже багатий на глину, тому вода й добрива не затримуються. Я зазвичай кажу, що це дренажний ґрунт. Але з огляду на сприятливий клімат для виноградників у Па-де-Кале, урожай виходить високої якості».

Перші виноградники з’явилися тут десять років тому. А перші пляшки вина надійшли у продаж у 2018-му. Здебільшого їх купують місцеві жителі й невеликі магазини.

[Анрі Жамме, винороб]:
«У вина яскравий концентрований аромат. Щодо смаку… Можу сказати, що букет насичений. Спочатку легкий, потім смак яскраво розкривається, але не агресивний».

На півдні Франції через аномально спекотне літо горіли ліси. Однак на півночі погода була ідеальною для сільського господарства. Цього року очікують, що обсяг виробництва збільшиться втричі.

[Анрі Жамме, винороб]:
«Я впевнений, що люди, які працювали на копальнях, пишаються тим, що ми можемо виробляти вино. До того ж гарне вино. Ці насипи – частина історії району. Батьки й діди багатьох людей працювали в цих шахтах».

На півночі Франції понад 340 таких насипів. Із них півсотні входять до списку об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
Коротке посилання на цю сторінку:

Вино з вугільної шахти: Франція освоює нові сортиОгляд світових подій (з 7 по 12 квітня)Коли відбудеться найближче сонячне затемнення, і хто його зможе побачитиТуристи закликають дати спокій принцесі Кейт після того, як її помітили у ВіндзоріПеребіжчики з КНДР розповіли свої історії на засіданні ООНФермери біля затоплених полів у Греції скаржаться на погоду та просять допомогиУ Мексиці на тлі нестачі води розгоряється суперечка через приватні штучні озераКенійські огієки борються порти виселення з прадавнього лісуНа Кубі закінчується паливо?

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: