15.05.2024
Телеканал NTD

Корали Галапагоських островів: як відновити тендітну екосистему

Корали Галапагоських островів: як відновити тендітну екосистему

Це майбутні корали Галапагоських островів. Незабаром вони перетворяться на коралові рифи. Національний парк і об'єкт всесвітньої..

Дата завантаження: 2024-05-15

video

Це майбутні корали Галапагоських островів. Незабаром вони перетворяться на коралові рифи. Національний парк і об’єкт всесвітньої спадщини ЮНЕСКО тестує нову технологію розмноження морських поліпів. Мета – відновити тендітну підводну екосистему островів.

Майже до повного зникнення коралів на архіпелазі призвів Ель-Ніньо — кліматичний феномен, який раз на кілька років обрушується тепловим ударом на акваторію Галапагосів.

[Гаррі Рейс, рейнджер]:
«Корали дуже важливі. Вони перетворюють CO2 в океані на кисень. До того ж служать притулком і розплідником для кількох видів риб».

Рейнджери Галапагоських островів і волонтери мають намір з’ясувати, на яких поверхнях краще приживаються корали: камені, бетоні чи металі. Лише після цього їх висадять у природне середовище. Спостереження ведуть у бухті на острові Санта-Крус із 2020 року.

Зусилля дають плоди. Завдяки розведенню коралів в акваторії Галапагосів з’явилися нові мешканці.

[Гаррі Рейс, рейнджер]:
«Корали допомагають екосистемі, а також туристичній галузі, бо це дім для різноманітної фауни: риб, безхребетних, ракоподібних».

Галапагоські острови розташовані поблизу екватора й належать Еквадору. Архіпелаг відомий флорою й фауною. Багато видів – досі невивчені ендеміки.

Галапагоси охоплюють13 вулканічних островів. Перший із них, імовірно, сформувався коло десяти мільйонів років тому.
Коротке посилання на цю сторінку:

Корали Галапагоських островів: як відновити тендітну екосистемуПольські діти раді скасуванню домашнього завдання, а ось батьки спантеличеніУ Пуерто-Рико оголосили надзвичайну ситуацію через лихоманку денгеВсесвітня продовольча програма ООН закликає рішуче відреагувати на гуманітарну кризу в ГаїтіООН: п’ять країн допоможуть Гаїті в боротьбі з озброєними бандамиЩе одне літо без світла: єгиптяни готуються до нових відключеньЖиття на мосту: як бразильці рятуються від повенейУ Німеччині роздратовані пасажири звинувачують профспілку машиністів у шантажіРекордно низьку народжуваність зафіксували в Японії 2023 рокуВідкрита тюрма: як в’язнів Чехії повертають у суспільство

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: