Такі склади створили за кількасот метрів від фруктових садів у Предайї — невеликому містечку в регіоні Трентіно. У 34 печерах поміщається трохи більш як 10 % усіх яблук. Однак і це вже допомагає заощадити.
[Мауро Ерлікер, менеджер]:
«З погляду впливу на довкілля ми побачили більше переваг і вигод. Одна з них, безумовно, стосується енерговитрат, бо, згідно з випробуванням, яке провели торік усередині й зовні печери, удалося заощадити 32 % електроенергії».
Фермери кажуть, що спершу до ідеї поставилися обережно. Але згодом упевнилися в її ефективності.
[Лоріс Кальярі, фермер]:
«Спочатку ми вагалися, а потім зрозуміли, що це працює, бо так економиться енергія, і це дуже екологічно. Сподіваємося, що зможемо й далі працювати над нашим проєктом».
Водночас преш ніж використовувати печеру, каміння в ній охолоджують за допомогою газу. Після цього воно підтримує постійну температуру — 1 градус Цельсія.
[Лоріс Кальярі, фермер]:
«Ми почали збирати врожай кілька днів тому. Це триватиме 30 чи 40 днів, і щойно зберемо всі фрукти, цілу зиму зберігатимемо їх у печерах, приблизно за 500 метрів звідси. Продаватимемо впродовж року».
У печерах нині поміщається 30 тисяч тонн яблук. Невдовзі цей обсяг збільшать до 40 тисяч тонн.
Коротке посилання на цю сторінку: