15.12.2024
Телеканал NTD

Чому фермери Італії зберігають урожай яблук у печерах

Чому фермери Італії зберігають урожай яблук у печерах

Печери замість холодильників. На півночі Італії фермери придумали енергоощадний спосіб зберігання врожаю. Там кожної пори року..

Дата завантаження: 2024-05-15

video

Печери замість холодильників. На півночі Італії фермери придумали енергоощадний спосіб зберігання врожаю. Там кожної пори року однакова температура й не потрібна електроенергія. Яблука складають у печери, видовбані в схилі пагорба.

Такі склади створили за кількасот метрів від фруктових садів у Предайї — невеликому містечку в регіоні Трентіно. У 34 печерах поміщається трохи більш як 10 % усіх яблук. Однак і це вже допомагає заощадити.

[Мауро Ерлікер, менеджер]:
«З погляду впливу на довкілля ми побачили більше переваг і вигод. Одна з них, безумовно, стосується енерговитрат, бо, згідно з випробуванням, яке провели торік усередині й зовні печери, удалося заощадити 32 % електроенергії».

Фермери кажуть, що спершу до ідеї поставилися обережно. Але згодом упевнилися в її ефективності.

[Лоріс Кальярі, фермер]:

«Спочатку ми вагалися, а потім зрозуміли, що це працює, бо так економиться енергія, і це дуже екологічно. Сподіваємося, що зможемо й далі працювати над нашим проєктом».

Водночас преш ніж використовувати печеру, каміння в ній охолоджують за допомогою газу. Після цього воно підтримує постійну температуру — 1 градус Цельсія.

[Лоріс Кальярі, фермер]:
«Ми почали збирати врожай кілька днів тому. Це триватиме 30 чи 40 днів, і щойно зберемо всі фрукти, цілу зиму зберігатимемо їх у печерах, приблизно за 500 метрів звідси. Продаватимемо впродовж року».

У печерах нині поміщається 30 тисяч тонн яблук. Невдовзі цей обсяг збільшать до 40 тисяч тонн.
Коротке посилання на цю сторінку:

Чому фермери Італії зберігають урожай яблук у печерахРекордно низьку народжуваність зафіксували в Японії 2023 рокуЗаборону на табори безпритульних хочуть розширити на всю КаліфорніюТемпи зменшення площі тропічних лісів у світі 2023 року сповільнилисяЯрмарок колекційних іграшок: як сотні фунтів віддають за «старий пластик»Польська поліція розганяє фермерів сльозогінним газом та шумовими гранатамиЯк Австралія перетворила морських шкідників на джерело цінної ікриМігранти в американському штаті Аризона можуть опинитися на вулиці через відсутність фінансуванняНацгвардія допоможе стримати зростання злочинності в метро Нью-ЙоркаЯк у популярному туристичному місті Таїланду справляються з мавпячим свавіллям

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: