17.02.2024
Телеканал NTD

Масові протести в Ірані та в усьому світі після загибелі 22-річної жінки

Масові протести в Ірані та в усьому світі після загибелі 22-річної жінки

У всьому Ірані тривають протести через смерть жінки, яку затримала поліція моралі за «невідповідний одяг». Активісти..

Дата завантаження: 2024-05-17

video

У всьому Ірані тривають протести через смерть жінки, яку затримала поліція моралі за «невідповідний одяг». Активісти кажуть, що ситуація стане ще гіршою, бо влада розгортає технологію розпізнавання облич, щоб ліпше контролювати громадян.

Протести й заворушення охопили всю країну. Влада каже, що під час сутичок утратило життя троє людей, серед них співробітник сил безпеки. За іншими джерелами, відколи в суботу почалися протести, загалом загинуло вже семеро.

Протести розпочалися після смерті 22-річної Махси Аміні з іранської провінції Курдистан. Вона впала в кому й померла після того, як минулого тижня її затримали в Тегерані. А затримали через нову жорстку політику в країни щодо носіння хіджаба.

Поліція заперечує, що з Аміні погано поводилися, і каже, що вона мала проблеми зі здоров’ям. Її сім’я не погоджується і стверджує, що та ні на що не хворіла.

Акції солідарності із загиблою пройшли і в інших містах світу. Це Амстердам. На вулиці вийшли десятки людей, зокрема й вихідці з Ірану.

А так протестували в Нью-Йорку біля будівлі ООН. Там, де зараз проходить Генасамблея і зібралися десятки світових лідерів, зокрема й президент Ірану Ібрагім Раїсі.

Іранці виступили проти посилення державного контролю, побоюючись, що ситуація з правами людини в країні стане ще гіршою. Так, багато хто боїться, що теж може зіткнутися з поліцією моралі, оскільки жінок часто затримують за порушення правил носіння хіджаба. А коли запровадять технологію розпізнавання облич, затримань може стати ще більше.
Коротке посилання на цю сторінку:

Масові протести в Ірані та в усьому світі після загибелі 22-річної жінкиЗакон ухвалили: Велика Британія почне висилати нелегальних емігрантів до РуандиЯпонія втратила титул третьої за величиною економіки світуБандити застрелили 12 людей у багатому передмісті столиці ГаїтіУ Калькутті відкрилася перша в Індії підводна лінія метроВ Іспанії згоріла житлова 14-поверхова будівляЕкстремальна спека оголила руїни стародавнього містаВелика Британія наклала санкції на китайських хакерівПеребіжчики з КНДР розповіли свої історії на засіданні ООНІзраїль завдав ударів по об’єктах в Ірані

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: