17.01.2024
Телеканал NTD

Безплатні дрова роздавали грекам у парку Афін

Безплатні дрова роздавали грекам у парку Афін

Жителі одного з районів Афін поспішають до муніципального парку, щоб запастися безплатними дровами. Їх роздає місцева..

Дата завантаження: 2024-05-16

video

Жителі одного з районів Афін поспішають до муніципального парку, щоб запастися безплатними дровами. Їх роздає місцева влада, щоб хоч якось компенсувати зростання цін на електроенергію. Для багатьох це буде єдина можливість обігріти дім узимку.

[Іліас Пападимітропулос, безробітний]:
«Ми топитимемо дров’яну піч. Вона обігріватиме вітальню, здебільшого лише вітальню, бо на решту дому тепла не вистачає. Також буде ковдра з електропідігрівом і частково кондиціонер».

Проєкт підтримала місцева екологічна організація. Так людям роздали коло 20 тонн деревини, що лишилася після обрізання дерев.

[Нікос Кіоусіс, природозахисник]:
«Ми об’єднали зусилля з жителями, і деревина не пропала даремно. Ми почистили ліс, а люди отримали підтримку на зиму».

Через енергетичну кризу греки почали запасатися дровами на зиму ще в липні. З кінця серпня ціни на них зросли на 20–30 %. І навіть попри це, нині час очікування доставлення перевищує 20 днів. Ближче до зими ціни можуть зрости ще більше. Водночас роздрібним продавцям уже зараз бракує місця, щоби зберігати дрова.

Коло 70 % деревини надходять із Греції. Інші 30 % — з балканських країн.

Місцеві жителі кажуть, що найближчі холоди можуть перетворитися на справжнє лихо.

[Параскеві Галарі, безробітна]:
«Не знаю, що буде далі. Єдине опалення, яке маємо, це дрова для каміна, більше нічого. Є кілька електричних обігрівачів. Але взимку ми не зможемо їх вмикати, бо не можемо дозволити собі платити енергокомпанії».

[Георгія Пападимітру, місцева жителька]:
«Якщо в будівлі ввімкнуть опалення, ми користуватимемося ним лише кілька годин. Якщо ні, то використаємо кондиціонер, дрова, светри чи трохи прогуляємося».

[Різос Стамелос, місцевий житель]:
«Не знаю, чи вмикатимемо опалення, бо ціни на котельне паливо стали дуже високими. Це вже не варіант. Лишається тільки сподіватися, що Бог нам допоможе — і зима не буде дуже суворою».

Ціни на природний газ у Греції за рік зросли у два з половиною рази, а на електроенергію — майже на 40 %.

Прем’єр-міністр країни закликав готуватися до важкої зими, а також пообіцяв субсидії на паливо й підвищення пенсій та зарплат.

Інфляція в країні підбирається до 12 %. Це найвищий рівень майже за 30 років.
Коротке посилання на цю сторінку:

Безплатні дрова роздавали грекам у парку АфінОгляд світових подій (з 7 по 12 квітня)Відкрита тюрма: як в’язнів Чехії повертають у суспільствоООН: дитяча смертність у світі зменшилася до рекордно низького рівняСтолиця Колумбії та 11 муніципалітетів починають нормувати водуПрофесори-медики Південної Кореї масово звільняються, щоби підтримати стажистівУ принцеси Кейт — рак, британці приголомшеніОстанній підліток у селі: як Греція планує підвищувати народжуваністьЧасті землетруси тримають у страху жителів столиці МексикиДруга найбільша в історії Техасу пожежа знищує будинки

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: