16.08.2024
Телеканал NTD

Між двома льодовиками в Альпах уперше за 2000 років проступила гола скеля

Між двома льодовиками в Альпах уперше за 2000 років проступила гола скеля

Після найспекотнішого європейського літа за всю історію спостережень у швейцарських Альпах проступила стежка між двома льодовиками...

Дата завантаження: 2024-05-16

video

Після найспекотнішого європейського літа за всю історію спостережень у швейцарських Альпах проступила стежка між двома льодовиками. Це вперше за 2000 років.

[Мауро Фішер, гляціолог]:
«Десять років тому я робив тут заміри георадаром. Тоді було 15 метрів льоду. Тобто за останні 10 років тут розтануло понад 15 метрів льоду й снігу. Ця дорога — більше не крижана стежка, що поєднує два льодовики. Зараз вона розділяє два льодовики».

Експерти швейцарського гірськолижного курорту кажуть, що цього року лід танув швидше, ніж у середньому за десятиліття.

Тепер між льодовиками Се-Руж і Занфлерон на висоті 2800 метрів можна бачити голу скелю. Очікують, що вже до кінця місяця криги між льодовиками й зовсім не стане.

[Мауро Фішер, гляціолог]:

«Утрата маси відбувається втричі швидше, ніж у середньому за останні 10 років. Цей рік справді винятковий. Можна помітити різницю не просто за останні два роки, а й навіть за тиждень».

Минулої зими в Альпах випало порівняно мало снігу. А влітку тут пройшли дві хвилі спеки. Місцеві жителі непокояться.

[Рене Балтісбергер, житель Швейцарії]:
«Дуже тривожно від того, як швидко розтанув льодовик. Видно, що в місцях, де він був під снігом, залишилося ще п’ять метрів, а в інших місцях уже проглядається земля. Лишився один сантиметр. Неймовірно».

Нині льодовики Альп утрачають масу найшвидше за 60 років ведення спостережень.
Коротке посилання на цю сторінку:

Між двома льодовиками в Альпах уперше за 2000 років проступила гола скеляВсесвітня продовольча програма ООН закликає рішуче відреагувати на гуманітарну кризу в ГаїтіНемає джерел: через забруднення іракці змушені купувати питну водуЛіванських школярів в ігровій формі навчають громадянської активностіГаїті закликає міжнародну спільноту запобігти геноциду в острівній державіСрібна шахта відродила занепале боснійське містоЯк пінгвінів захищають від пожеж на австралійському острові ФіліппЯк музика допомагає молоді не померти з нудьги в австралійській глушиніЗруйнований міст у Балтіморі: кадри через 10 днів після аваріїКовбаса з єнотів — новий делікатес у Німеччині

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: