29.12.2024
Телеканал NTD

Школярі Лівії навчаються в кав’ярні, бо вдома немає світла й кондиціонера

Школярі Лівії навчаються в кав'ярні, бо вдома немає світла й кондиціонера

Коли райони лівійської столиці вночі занурюються в пітьму, тишу розриває гучний звук десятків генераторів, а будинки..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

Коли райони лівійської столиці вночі занурюються в пітьму, тишу розриває гучний звук десятків генераторів, а будинки огортає їдкий дим дизельних моторів.

Таке звичне життя в Триполі. Вимкнення світла тут річ буденна. Воно може тривати цілодобово, позбавляючи людей доступу до інтернету та інших основних зручностей.

Водночас навіть ті, хто може купити собі генератор, кажуть, що бензин дуже дорогий. А в чергах за ним доводиться проводити кілька годин.

Ще одна проблема — неякісні генератори. У ремонтних майстернях із них уже утворилися гори.

Саме тому пропозиція однієї місцевої кав’ярні стала дуже популярною. Школярам та студентам дозволили сюди приходити, щоб виконувати домашнє завдання. Пропонують робочий простір із вайфаєм та кондиціонером.

[Хусам Бен Зайтун, власник кав’ярні]:
«Бачимо багато сімей. Приходять матері з двома-трьома школярами. Сумно, що вдома вони не мають таких комфортних умов, що позбавлені основних прав».

Тепер до цієї кав’ярні почалося справжнє паломництво школярів та студентів, які готуються до іспитів.

[Мохаммед Ісса, студент]:
«По-перше, дуже жарко. Удома дуже волого, спати некомфортно. Учитися там теж погано. Відмінна ідея дозволити людям читати там, де є світло та кондиціонер. Нам треба добре вчитися, щоби здобути високі оцінки».

Кризу в Лівії спричинило, зокрема, протистояння різних фракцій. Воно вже призвело до масових протестів з усіх боків заплутаного конфлікту.

Загалом демонстрації проходять через усілякі проблеми. Але основний протест у Триполі був спричинений саме енергетичною кризою. Під час нього кілька сотень людей вийшли на площу Мучеників, а в Тобруку люди увірвалися до будівлі парламенту, яку навіть підпалили.

Енергетичний сектор країни впродовж багатьох років намагається впоратися з проблемами технічного обслуговування, наслідками війни, крадіжками та корупцією. А недавно до цього додалася блокада нафтових об’єктів збройними угрупованнями на сході країни. Через це паливо на деякі електростанції припинило надходити.
Коротке посилання на цю сторінку:

Школярі Лівії навчаються в кав’ярні, бо вдома немає світла й кондиціонераЧим пригощатимуть гостей «Оскара»ООН: голодна смерть загрожує 220 000 дітей у СуданіФранцузька компанія подарувала Австралії землю під національний паркНауковці: 2023 рік став найтеплішим за всю історію спостереженьЗнаменитий рибний ринок у Токіо приваблює відвідувачів ресторанами та СПА-центромПеребіжчики з КНДР розповіли свої історії на засіданні ООНЗ контейнерів для лінз в Австралії роблять будматеріалТисячі індійців прагнуть поїхати працювати до ІзраїлюБільше, але дрібніші: урожай авокадо в Марокко цьогоріч може встановити рекорд

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: