28.03.2024
Телеканал NTD

Сліпий грає в теніс і їздить на велосипеді

Сліпий грає в теніс і їздить на велосипеді

На перший погляд — звичайна гра в теніс. Але ви здивуєтеся: один із гравців — незрячий...

Дата завантаження: 2024-03-28

video

На перший погляд — звичайна гра в теніс. Але ви здивуєтеся: один із гравців — незрячий.

[Хав’єр Сільва, незрячий спортсмен]:
«Спорт як спосіб жити нормально. Знаю багато паралімпійців. Я дивувався, як вони це роблять, як здобувають медалі. І я подумав: “Мені медаль не треба, річ не в медалі. Сенс — у досягненні мети”».

Мексиканець Хав’єр Сільва грає в теніс м’ячем, у якому всередині брязкальце.

[Хав’єр Сільва, незрячий спортсмен]:
«Люблю теніс. Він кидає мені виклик і дає змогу тренувати органи чуттів. Люди звикли користуватися очима. А для мене головним стало позбутися цієї потреби».

Зір Хав’єр утратив унаслідок зараження вірусною інфекцією, що пошкодила кору головного мозку. Але це не заважає йому жити повним життям.

[Маріо Берруті, тренер із тенісу]:
«Коли ми тільки познайомилися, я побачив, що він дуже хоче вчитися й грати. Він часто мені казав, що хоче грати в турнірах поза Мексикою, брати участь в Олімпіаді. Має менталітет переможця. Гадаю, він чудовий приклад для наслідування, тому мені подобається його тренувати».

А ще Сільва катається на велосипеді. Їздить за допомогою блутусу, через який чує інструкції тренера.

Спорт Хав’єру, схоже, дається легко. А ось знайти роботу в його рідній Гвадалахарі було непросто.

[Хав’єр Сільва, незрячий спортсмен]:
«Я приходив, а мені казали, що посада вже зайнята. І це було неправдою. Вони просто бачили, що я сліпий і прийшов із собакою. Кажуть, що це брак культури. Але річ у тім, що люди закриті до нас. Вони запитують: “Ну що може зробити сліпий?” Але єдине, що я не можу, це бачити очима».

Але й тут Хав’єр подолав обставини: нещодавно влаштувався комерційним менеджером у вантажній компанії.

[Рівеліно Естрада, головний керівник компанії]:
«У нього в голові все чудово. Він прекрасно справляється з тим, що нам треба: виробив комерційну стратегію, бізнес-план. Чітко знає, що і як треба робити. <…> І його бажання працювати допомогло нам розв’язати багато проблем, які висіли тривалий час».

У штаті Халіско немає урядової програми, яка б зобов’язувала компанії наймати людей з інвалідністю. Отже, Хав’єра взяли виключно на основі його здібностей.

Як показують такі історії, здібності часто розкриваються, коли є сила духу.
Коротке посилання на цю сторінку:

Сліпий грає в теніс і їздить на велосипедіЯк колишній пілот після звільнення став готувати традиційний сир халуміКорабельний кіт Олі разом з екіпажем фінішував у ГобартіЯк мисливець за камінням знаходить матеріал для ювелірних виробівЕкзотичному Мадагаскару присвятили фестиваль орхідей у Садах К’ю в ЛондоніПівнічномакедонець тримає вдома 600 папуг, і їх стає дедалі більшеХудожник розмальовує стовпи електропередачі в австралійському містечкуНайбільша у світі природна ковзанка відкрилась у КанадіPet Show — 2024: у Гонконгу проходить виставка домашніх тваринУ Парижі відновили легендарний забіг офіціантів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: