29.04.2024
Телеканал NTD

Іран дедалі ближче до відновлення ядерної угоди

Іран дедалі ближче до відновлення ядерної угоди

Іран оголосив, що затвердив із МАГАТЕ дорожню карту угоди, яка має розв’язати всі гострі питання ядерної..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

Іран оголосив, що затвердив із МАГАТЕ дорожню карту угоди, яка має розв’язати всі гострі питання ядерної програми Тегерана. Це має статися до кінця червня, що своєю чергою відкриє дорогу до відновлення угоди з 2015 року.

Раніше про можливий консенсус заговорили й усі сторони, залучені до непрямих переговорів між Іраном та США у Відні.

[Мохаммад Есламі, голова Організації з атомної енергії Ірану]:
«Ми домовилися, що до кінця місяця хордад надамо МАГАТЕ документи, які стосуються найважливіших питань між Тегераном та агенством».

Минулого тижня до Ірану приїжджав генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі. Він обговорив ключові перепони, які блокують поновлення ядерної угоди. Серед них санкції, спрямовані на те, щоб Тегеран не збагачував уран до рівня, який би дав змогу створити ядерну зброю.

[Рафаель Гроссі, генеральний директор МАГАТЕ]:
«Хтось тут запитав мене, що потрібно, щоб досягти угоди? Треба, щоб Іран співпрацював. Якщо Іран співпрацюватиме, у нас буде гарний процес. Можливо, нам навіть не треба буде чекати до червня».

Один із головних каменів спотикання — сліди урану на об’єктах, які раніше Іран не реєстрував у МАГАТЕ. Ісламська Республіка хоче, щоб це питання закрили.

Проте західні країни наполягають, що це окрема тема, бо атомне агентство не є стороною угоди. Воно вже давно намагається дістати від Ірану пояснення, називаючи це гарантією безпеки.
Коротке посилання на цю сторінку:

Іран дедалі ближче до відновлення ядерної угодиЗагиблих від землетрусу в Японії вже понад 200Польські та чеські фермери перекрили КПП на кордоні з НімеччиноюФранцузькі фермери спробували заблокувати гуртовий ринок у ПарижіОкружний апеляційний суд США призупинив новий міграційний закон штату ТехасТакого не бачили багато років: у Будапешті дуже розлився ДунайВ Україні новий головнокомандувачПожежі в Колумбії президент оголосив стихійним лихомПрорвало греблю: зсув завалив поселення в БолівіїВлада Еквадору оголосила війну злочинним бандам

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: