28.03.2024
Телеканал NTD

Рибалки пересіли на каное заради рифів

Рибалки пересіли на каное заради рифів

Жителі тихоокеанського острова Еуа переживають нелегкі часи. Безробіття зростає, природні ресурси скорочуються. А ще дедалі більше..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

Жителі тихоокеанського острова Еуа переживають нелегкі часи. Безробіття зростає, природні ресурси скорочуються. А ще дедалі більше людей страждає від ожиріння.

Утім, тут придумали, як розв’язати всі три проблеми одночасно. Місцевим жителям пропонують будувати каное й ловити з них рибу.

[Аліпате Сайлосі, місцевий житель]:
«Люди мусять платити, щоб вийти в море на моторних човнах. Але якщо ти на каное й добре поснідаєш, це дасть достатньо енергії, щоб гребти хоч весь день».

Риба — життєво важливе джерело доходу не лише для Еуа, але й для інших сусідніх островів. Однак цей природний ресурс помалу зникає через збільшення солоності води. До того ж рибальський промисел погано позначається на стані підводних рифів. А вони — життєво важливе середовище морських мешканців.

Водночас каное не забруднюють довкілля й дають місцевим жителям не лише заробити, а й здобути нові навички.

[Окусі Лама, місцевий житель]:
«Я багато чого навчився під час тренінгу. Я хотів би закликати молодь відвідувати заняття, бо завдяки цьому вони зможуть заробляти на життя не лише як рибалки, але і як майстри».

Ось тут і стали в пригоді знання предків. Старійшини племен учать молодих вирізати каное так, як робили їхні батьки й діди.

Багато хто надіється, що це заняття також допоможе жителям острова відновити гарну фізичну форму. Понад 90 % населення Тонги страждає від надмірної ваги. Це одна з найгладкіших націй світу.

Частково це пов’язано з тим, що острови імпортують дешеві продукти. Якщо більше молоді почне рибалити, то їхній раціон теж стане здоровішим.
Коротке посилання на цю сторінку:

Рибалки пересіли на каное заради рифівУ Південній Кореї лікарів-протестувальників збираються віддати під судВлада Мексики вирішила видати візи мігрантам, які прямують до СШАДослідження: у приміщеннях повітря часто брудніше, ніж зовніЗнаменитий рибний ринок у Токіо приваблює відвідувачів ресторанами та СПА-центромКенійська компанія рятує природу від електронного непотребуУ передмісті Парижа відкрилося Олімпійське селищеГромадяни Косова тепер можуть без віз їздити до країн ШенгенуЯк в Іспанії вирішують конфлікт між рідкісними ведмедями та людьмиЯк і чим годуватимуть спортсменів під час Олімпіади в Парижі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: