08.03.2024
Телеканал NTD

Венецію не внесли до списку об’єктів, яким загрожує зникнення

Венецію не внесли до списку об'єктів, яким загрожує зникнення

Комітет ЮНЕСКО не вніс Венецію до списку об'єктів культурної спадщини, які перебувають під загрозою. Натомість він..

Дата завантаження: 2024-09-08

video

Комітет ЮНЕСКО не вніс Венецію до списку об’єктів культурної спадщини, які перебувають під загрозою. Натомість він високо оцінив зусилля влади щодо збереження міста.

[Лазар Елунд Ассомо, директор Центру світової спадщини ЮНЕСКО]:

«Експерти багато років оцінювали ситуацію: не лише вплив зміни клімату, а й надмірного туризму й багатьох інших чинників. Як наслідок, вони рекомендували комітету не додавати місто до списку загрожених об’єктів».

ЮНЕСКО збиралося внести Венецію до списку через негативний вплив на місто туризму, забруднення лагуни круїзними лайнерами та нафтовими танкерами, позапланову забудову, а також зміни клімату, через які почастішали припливи та відливи.

Позитивним моментом визнали те, що адміністрація Венеції схвалила пілотний проєкт платного входу до міста для туристів. Ціна буде п’ять євро.

[Мікеле Зуїн, радник із питань бюджету Венеції]:

«Гадаю, що ми перше велике місто, яке стягує плату за вхід, і яке намагається вжити реальних заходів, щоб розв’язати проблему одноденного туризму. До того ж ми заборонили входити до лагуни великим кораблям, як того просило ЮНЕСКО».

Заборону для великих круїзних суден запровадили два роки тому. Тепер їм не можна проходити повз площу Святого Марка й каналом Джудекка.

Водночас масовий туризм і далі впливає на будні містян. Чисельність гостей нерідко перевищує кількість місцевих жителів. Це тисне на комунальні й транспортні служби й просто заважає людям ходити тротуарами.

Дедалі більше венеційців змушені переїжджати.

[Ремі Ваконь, активіст]:

«Надмірна кількість туристів загрожує містам. Треба вживати заходів, приміром збільшити обсяг орендованого житла».

Водночас Венеція стає дедалі вразливішою до великих повеней. У 2019 році після такого лиха поставили підводні бар’єри вартістю шість мільярдів євро.

До грудня наступного року Італія має надати докладний план подальшого збереження міста. Його обговорять на засіданні Комітету світової спадщини у 2025 році.
Коротке посилання на цю сторінку:

Венецію не внесли до списку об’єктів, яким загрожує зникненняВенеційці раді: кількість туристів у групах обмежили до 25Байден розкритикував рішення Верховного суду про імунітет Дональда ТрампаОбмеження на рідини в 100 мл повертаються до аеропортів ЄСМертва риба заповнила береги лагуни в МексиціЯпонське фехтування на мечах стає популярнішим в АвстраліїНема де жити: ринок іспанської нерухомості переорієнтувався на туристівГрецькі фермери після повеней зіткнулися з новим лихом — козячою чумоюЛюди в Пакистані переходять на сонячну енергію, але не заради екологічностіПташиний грип виявили в працівника молочної ферми в американському штаті Колорадо

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: