18.08.2024
Телеканал NTD

Традиційний перепис лебедів проводять на Темзі

Традиційний перепис лебедів проводять на Темзі

Традиційний перепис лебедів відбувається у Великій Британії. Пернатих перелічують на річці Темзі. Завдання не лише порахувати,..

Дата завантаження: 2024-05-18

video

Традиційний перепис лебедів відбувається у Великій Британії. Пернатих перелічують на річці Темзі. Завдання не лише порахувати, а й виміряти і зважити, а також оцінити здоров’я популяції загалом.

Девід Барбер — головний королівський доглядач лебедів. Він очолює перепис і стежить, щоб усіх птахів успішно випустили назад у воду.

Він носить червоний піджак і лебедине перо на кашкеті. Проводить перепис уже кілька десятків років. Але цього разу він робить це вперше за нового монарха — Чарльза III.

Барбер керує своєю командою інвентаризаторів у червоних футболках. Над човном піднято королівські штандарти.

Англійською церемонія називається «upping» — тобто піднімання. Це пов’язано з тим, що човни рухаються вгору за течією Темзи. Слово також символізує те, що лебедів піднімають із води.

Цього року Барбер і його команда трохи стурбовані. Вони побоюються, що популяція могла постраждати від епідемії пташиного грипу, яка спалахнула торік.

[Девід Барбер, королівський інвентаризатор лебедів]:
«Цього року маємо трохи менше лебедів, ніж торік. Але ми цього очікували, бо через пташиний грип, який у нас був узимку та навесні, ми втратили чимало гнізд».

За законом майже всі дикі лебеді-шипуни Сполученого Королівства належать королю.

Традиція зародилася майже тисячу років тому, у XII столітті. Саме тоді британські монархи оголосили, що відтоді всі лебеді країни належать їм. Причина в тому, що ці птахи тоді були делікатесом. Правителі хотіли забезпечити їх безперебійне постачання на свій стіл.

Сьогодні британці лебедів уже не їдять. Але традиція рахувати птахів збереглася.

Право на володіння лебедями з монархом ділять лише Почесна компанія виноторговців і Почесна компанія фарбувальників. Це найстаріші у країні гільдії.

Вони також беруть участь у переписі. Але на окремих човнах та у своїй уніформі. Своїх лебедів вони кільцюють.

Нині перепис проводять тільки з науковою та освітньою метою.

[Девід Барбер, королівський інвентаризатор лебедів]:
«Цього тижня у нас багато школярів. Багато хто з них спускається до річки, щоби послухати наші розповіді про лебедів, про те, на яких човнах ми ходимо річкою. І їм дуже подобається, коли ми показуємо їм маленьких лебедят».

Коротке посилання на цю сторінку:

Традиційний перепис лебедів проводять на ТемзіВ Італії вимирають газетні кіоскиОсінь-зима від Dior: дім моди звернувся до перших образів одягу прет-а-портеФранцузький острів Мон-Сен-Мішель знову став недоступнимНадихнула наука та природа: 17 незвичайних скульптур розмістили в Садах К’ю в ЛондоніНайвідоміший храм Камбоджі хоче повернути колишню кількість туристівСендбординг повертається до НамібіїПаризький кондитер створив незвичайне тістечко з нагоди Олімпійських ігорСицилійський вулкан Етна приваблює туристів кільцями пари та газуВсесвітній День Фалунь Дафа відзначили парадами та іншими мальовничими заходами

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: