16.06.2024
Телеканал NTD

Монети вікінгів віком 1000 років знайшли на полі в Данії

Монети вікінгів віком 1000 років знайшли на полі в Данії

Цю скарбницю вікінгів виявили в Північній Ютландії. Клад містить майже 300 срібних монет та розрізаних срібних..

Дата завантаження: 2024-05-16

video

Цю скарбницю вікінгів виявили в Північній Ютландії. Клад містить майже 300 срібних монет та розрізаних срібних прикрас. Археологи вважають, що їх, імовірно, використовували як платіжний засіб.

[Торбен Трієр Крістіансен, археолог і керівник розкопок]:

«Це дуже рідкісна знахідка. Я працюю в цій частині країни майже все життя. І я бачив таке лише один раз. Тоді це був маленький скарб. Тож це дуже рідкісна й унікальна знахідка».

Скарб був поділений на дві частини, які містилися за 50 метрів один від одного. Їх знайшли на фермерському полі під час оранки.

Колекція данських монет дуже цікава для археологів. Вона проливає світло на період правління короля Гаральда I Синьозубого у другій половині X ст.

Він був одним з останніх правителів вікінгів, якому належали території сучасної Данії, північної Німеччини та деяких частин Швеції й Норвегії. По всьому своєму королівству він поширив християнство.

Шведський телекомунікаційний гігант Ericsson назвав свою бездротову технологію Bluetooth саме на честь Гаральда.

З одного боку деяких монет зображено християнський хрест. Імовірно, так Гаральд хотів поширити християнське послання.

[Торбен Трієр Крістіансен, археолог і керівник розкопок]:

«Це показує нам, що він справді робив це різними способами. Ми знали це з рунічних каменів. Але тепер ми бачимо, що він робив це й за допомогою монет».

Монети були в обігу кілька десятиліть, поки Гаральд не програв боротьбу за владу своєму сину. Помер він у Польщі.

Знахідку зробили за вісім кілометрів від залишків кільцевого замку вікінгів X століття. Загалом у Данії виявили сліди кількох таких фортець.

[Торбен Трієр Крістіансен, археолог і керівник розкопок]:

«Немає сумнівів у тому, що люди, які закопали це срібло, були якимось чином пов’язані з фортецею вікінгів».

Жоден із п’яти данських кільцевих замків короля Гаральда не зберігся донині. Але земляний вал позначає місце, де фортечний мур оточував довгі дерев’яні будинки.

Данія сподівається, що ці місця включать до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. Водночас археологи вже планують у цьому районі нові розкопки. А в липні деякі їхні знахідки виставлять у музеї.
Коротке посилання на цю сторінку:

Монети вікінгів віком 1000 років знайшли на полі в ДаніїМодний дім Dior показав свою осінню колекцію в Нью-ЙоркуПінболом захоплюється дедалі більше молодіФранцузький художник оживив фасад престижного готелю в Ріо-де-ЖанейроУ Ватикані реставрують центральний елемент собору Святого ПетраНаціональний балет Грузії приїхав з танцювальною програмою до Боснії і ГерцеговиниКамбоджа: як святкують кхмерський Новий рікМодниці привабили увагу на Чемпіонаті світу з кінних перегонів у Дубаї15 000 шоколадок із талісманом Олімпіади-2024 зроблять у ПарижіДо албанської фортеці поспішають сотні тисяч туристів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: