18.05.2024
Телеканал NTD

Прокинувся Мауна-Лоа — найбільший вулкан у світі

Прокинувся Мауна-Лоа — найбільший вулкан у світі

На Гавайських островах прокинувся Мауна-Лоа — уперше приблизно за 40 років. Він найбільший серед активних вулканів..

Дата завантаження: 2024-05-18

video

На Гавайських островах прокинувся Мауна-Лоа — уперше приблизно за 40 років. Він найбільший серед активних вулканів у світі.

До цього він вивергався аж 1984 року. Так завершився його найтриваліший період затишшя.

Лава наразі перебуває в межах кальдери й не загрожує людям, які мешкають біля підніжжя гори. Однак Геологічна служба США попередила, що ситуація може змінитися дуже швидко. Крім того, вулканічні гази й попіл можуть сформувати небезпечну для людей кислотну хмару.

[Ерік Клеметті, вулканолог]:
«Якщо виверження триватиме, є небезпека, що потоки лави спустяться схилами вулкана далеко вниз. Також є загроза від попелу. Деякі авіакомпанії вже відклали чи скасували рейси через небезпеку потрапляння попелу до реактивних двигунів. До того ж є небезпека, що вулканічні гази створять так званий вог. Це вулканічний туман. Він небезпечний для дихальних шляхів, бо в ньому є краплі кислоти».

Мауна-Лоа височіє на 4169 метрів над Тихим океаном. Він входить до ланцюга вулканів, які сформували Гавайські острови. Попереднього разу його потік лави зупинився приблизно за вісім кілометрів від Хіло — найбільшого міста острова.

Агентство надзвичайних ситуацій Гаваїв каже, що як запобіжний захід на острові відкрили два притулки. Утім, приписів про евакуацію ще не було.
Коротке посилання на цю сторінку:

Прокинувся Мауна-Лоа — найбільший вулкан у світіТайїп Ердоган: «Більш як 1000 членів ХАМАСу перебуває в лікарнях Туреччини»У Калькутті відкрилася перша в Індії підводна лінія метроНа прем’єра Словаччини Роберта Фіцо вчинили замахІндійські фермери-протестувальники збивають поліційні дрони повітряними зміямиНе можуть загасити: велика лісова пожежа в Перу загрожує флорі та фауніПрорвало греблю: зсув завалив поселення в БолівіїПольська поліція розганяє фермерів сльозогінним газом та шумовими гранатамиГрад з куряче яйце, снігопади й торнадо: провінції Китаю потерпають від негодиПерше за сім років повне сонячне затемнення побачили жителі Північної Америки

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: