17.01.2024
Телеканал NTD

Як секонд-генд створює гори сміття в Кенії

Як секонд-генд створює гори сміття в Кенії

Ринок «Гікомба» у Найробі — найбільший у країні секонд-генд. Це джерело товарів від західних брендів, а..

Дата завантаження: 2024-05-17

video

Ринок «Гікомба» у Найробі — найбільший у країні секонд-генд. Це джерело товарів від західних брендів, а також можливість заробити.

[Джон Мвангі, працівник секонд-генду]:
«Завдяки цьому я можу оплачувати повсякденні потреби. Не маю навичок у жодній іншій професії. Якщо цього не буде, мені не буде куди йти».

Повторне використання одягу щороку допомагає західним країнам позбутися тонн сміття. Одночасно воно створює Кенії та Африці загалом нову екологічну проблему. Гори неякісного синтетичного одягу опиняються на звалищах.

[Дамаріс Ванджиру, жителька Кенії]:
«Ми зазвичай шукаємо одяг секонд-генду серед сміття, потім сортуємо. Вибираємо найкращий і перемо. Деякий залишаємо для дітей, щось носимо самі. Також до нас приходять, щоби щось купити».

За даними ООН, швейна промисловість створює 8 % світових викидів CO₂. Крім того, «швидка мода» означає, що щороку на звалищах опиняється придатний до носіння одяг на суму 460 мільярдів доларів.

Природоохоронні організації вважають, що західні країни використовують Африку як полігон для одягу. Експерти вважають, що 30–40 % товарів секонд-генду викидають на звалища.

[Алекс Мусембі, співзасновник компанії з утилізації]:
«Це справжнє сміття. І саме про цю проблему ми говоримо — про відходи текстильної промисловості».

У Кенії є компанії, які переробляють відходи на килими, пенали та іншу продукцію. Потім її експортують до Швейцарії, Німеччини та Нідерландів. Однак багато хто збирає лише бавовну. А синтетичний одяг і далі лежить на звалищах.
Коротке посилання на цю сторінку:

Як секонд-генд створює гори сміття в КеніїЯку країну визнали найщасливішоюУ Словенії завершили земляні роботи в новому тунелі, який веде до АвстріїУ Норвегії розводять песців, щоб урятувати їх від вимирання в СкандинавіїЛіванських школярів в ігровій формі навчають громадянської активностіМер Венеції пояснив, чому відвідування історичної частини міста стане платнимМігранти в американському штаті Аризона можуть опинитися на вулиці через відсутність фінансуванняМарокко: лазні закриті, води немаєМистецтво допомагає людям із деменцією поліпшити якість життяКонфіскованій зброї знайшли мирне застосування в Перу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: