17.06.2024
Телеканал NTD

Сербам у Косові дали два місяці на заміну автомобільних номерів

Сербам у Косові дали два місяці на заміну автомобільних номерів

Водії, що перетинають сербсько-косівський кордон, закривають сербські прапори й герби на номерах наклейками. Косово починає щодо..

Дата завантаження: 2024-05-17

video

Водії, що перетинають сербсько-косівський кордон, закривають сербські прапори й герби на номерах наклейками. Косово починає щодо номерних знаків вводити в дію правила, які спричинили протести й невдоволення.

Косово — частково визнана держава, що відокремилася від Сербії. Біля північного кордону тут мешкає багато сербів. Досі вони відмовлялися замінювати на своїх машинах сербські номерні знаки на косовські, як того вимагає Приштина.

Але тепер їм дали на це два місяці. Вони кажуть, що незадоволені новим законом, але за потреби номери поміняють.

[Ратко Сімич, житель сербського села]:
«Я б не рекомендував ставити косовські номери. Але тепер ми змушені. Я зроблю це, бо вибору немає».

Десятки американських миротворців НАТО патрулюють північ Косова.

Країна, у якій живуть переважно етнічні албанці, здобувши у 2008 році незалежність, прагне змусити сербів визнати владу Приштини в рутинних бюрократичних питаннях. Однак це нерідко спричинює протести сербів. Так, рішення змінити номерні знаки раніше призвело до блокування трас.

[Дусан Мілич, місцевий житель]:
«Особисто я хотів би, щоб Белград і Приштина домовилися й знайшли компромісне рішення. І будуть номери КС чи КМ, це не має значення. Але будь-яке нав’язування чогось обов’язково спричинить колотнечу, бо людям тут неспокійно».

Прем’єр-міністр Косова каже, що власників транспортних засобів, які впродовж двох місяців перейдуть на офіційні номери, звільнять від податків та інших зобов’язань, обсяг яких може сягати 5000 євро.

[Альбін Курті, прем’єр-міністр Косова]:
«Шановні громадяни, відсьогодні й до 31 жовтня у всіх 34 пунктах реєстрації транспортних засобів ми знову відкриваємо можливість змінити номерні знаки на номери нашої спільної республіки».

Сербія не визнає незалежності Косова, а серби на півночі Косова вважають своєю столицею Белград.
Коротке посилання на цю сторінку:

Сербам у Косові дали два місяці на заміну автомобільних номерівООН ухвалила першу глобальну резолюцію щодо штучного інтелектуЩе одного імовірного китайського шпигуна заарештували в НімеччиніБіля парламенту Грузії розганяють демонстрантів, поки всередині обговорюють закон про іноагентівУ Гаїті сформували перехідну президентську раду та призначили прем’єраПарламент ЄС ухвалив спірний закон про відновлення природиДипломатичний скандал: працівники посольства Мексики залишили ЕквадорАмериканський штат Аризона повернув закон 1864 року, який забороняє аборти майже в усіх випадкахГодинник Rolex, золото та діаманти: президента Перу звинувачують у розкраданніШлях до НАТО відкрився: Угорщина схвалила членство Швеції

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: